četvrtak, 8. novembar 2018.

Podrška najstarijim sugrađanima ostaje u fokusu Grada Beograda

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević predstavila je danas na tribini „Aktivno starenje” podsticaje Grada Beograda prema najstarijoj populaciji. 

Ona je, u Jugoslovenskoj kinoteci, istakla da se Grad Beograd bazirao na širenju mreže klubova za najstarije sugrađane, povećanju broja gerontodomaćica, podršci organizacijama i manifestacijama od značaja za tu populaciju, kao i daljem razvijanju Beogradske senior kartice. 

– Završetkom radnog veka, čovek ne treba da se izoluje i da nema dodatne aktivnosti. Angažovanje Grada Beograda kroz mrežu klubova za stare podstiče socijalizaciju u društvene tokove i aktivno starenje naših sugrađana – istakla je resorna sekretarka drugog dana skupa „Dani Beča u Beogradu”.  

Ona je podsetila da u Beogradu ima oko 407.000 penzionera, te da je brojčano slična situacija u Beču zbog čega mogu da se razmene iskustva i dobra praksa između dva grada u racionalnom i humanom odnosu prema najstarijim sugrađanima. 

Takođe, ona je podsetila da u ovom trenutku u Beogradu ima 29 klubova za stare, koje finansira Grad Beograd, u 14 beogradskih opština, te da je u poslednje četiri godine otvoreno 10 takvih klubova, a naredne godine očekuje se otvaranje još jednog. Takođe, kako je naglasila, najstarijim sugrađanima omogućena je dostupnost sistema socijalne zaštite, koji je podržan od Grada Beograda. 

Stanisavljevićeva je istakla da se u klubovima za stare organizuju sportsko-rekretativne aktivnosti, učenje stranih jezika, kao i sticanje informatičke obrazovanosti. Takođe je ukazala na Festival stvaralaštva „Zlatno doba”, koji se organizuje na godišnjem nivou, kao i na sajam „Treće doba”, najveću manifestaciju tog tipa u ovom delu Evrope. 

Kada je reč o usluzi „pomoć u kući”, trenutno je koristi više od 2.500 korisnika sa 639 gerontodomaćica, koje pomažu najstarijim sugrađanima. Za potrebe ove usluge, na mesečnom nivou Grad Beograd izdvaja oko 31 milion dinara – 96 odsto se finansira iz gradskog budžeta, precizirala je sekretarka. 

– Projekat na koji smo posebno ponosni je „Beogradska senior kartica”. Ona je dostupna, bez naknade, svim penzionerima u Beogradu i dosad ju je preuzelo više od 200.000 lica. Poenta ovog projekta je da okupi kompanije, organizacije i ustanove koje daju popuste i pogodnosti za najstarije sugrađane – navela je Stanisavljevićeva i dodala da dosad postoji više od 700 mesta gde penzioneri mogu ostvariti popust sa senior karticom. 

Ona je podvukla da je ove godine izdat „Vodič za najstarije sugrađane”, u kome se na jednom mestu mogu naći sve aktivnosti koje Grad Beograd nudi za tu populaciju, uz važne brojeve telefona, adrese i uputstva kako starija osoba može da ostvari određenu pomoć. Takođe je dodala da je taj informator besplatan i da se može podići u svakoj beogradskoj opštini. 

U okviru manifestacije „Dani Beča u Beogradu”, koja se od 6. do 8. novembra održava u srpskoj prestonici, načelnik Odeljenja za stanovanje Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove Goran Blagojević održao je prezentaciju „Socijalno stanovanje”, dok je prezentaciju na temu „Digitalizacija Gradske uprave” održala Jovana Jovanović iz Sekretarijata za poslove načelnika Gradske uprave.