četvrtak, 8. novembar 2018.

Gradonačelnik Beograda ugostio mlade diplomate sa tri kontinenta

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas polaznike Međunarodnog seminara za mlade diplomate pod nazivom „Spoljnopolitički prioriteti i kulturno nasleđe Republike Srbije” iz zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike i Kariba u Starom dvoru.

Gradonačelnik je irazio zadovoljstvo što ima čast da razgovara sa mladim ljudima koji će za nekoliko godina voditi svet i naglasio da je budućnost sveta pred njima.

– Posebno mi je drago što dolazite iz zemalja koje ne priznaju samoproklamovanu nezavisnost Kosova i na tome smo vašim državama zahvalni. Vaša poseta Beogradu nam je vrlo značajna, ali takođe je i vama od važnog značaja boravak ovde, jer upravo Srbija sa svojim glavnim gradom vodi politiku mira i pregovora – rekao je Radojičić i dodao da mladi polaznici seminara mogu mnogo da nauče od srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji prezentuje politiku kompromisa i dogovora.

On je podsetio na istoriju Starog dvora i njenu važnost za srpsku prestonicu, kao i srpsku istoriju i kulturu.

–Drago mi je da ste imali ugodan boravak u Beogradu i da ste ga na pravi način upoznali obilazeći brojne istorijske i kulturne objekte i spomenike. Nadam se da će vam kontakti i znanja koja ste ovde stekli značiti u daljoj karijeri, kao i da ćete u svoju zemlju poneti mnogo pozitivnih iskustava – rekao je gradonačelnik Beograda i gostima iz deset zemalja poručio da su uvek dobrodošli.

U nastavku posete polaznici seminara obišli su zdanje Starog dvora uz stručno vođenje vodiča.

Međunarodni seminar za mlade diplomate „Spoljnopolitički prioriteti i kulturno nasleđe Republike Srbije" održava se od 4. do 9. novembra, u organizaciji Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.