sreda, 14. novembar 2018.

Usvojeni važni planski dokumenti

Skupština Grada Beograda na današnjoj sednici donela je tri plana detaljne regulacije i usvojila odluke o izradi, izmeni i dopuni još četiri plana. Usvojeni su planovi detaljne regulacije za deo novobeogradskog Bloka 65, zatim za blok između ulica Vojvode Stepe, Otokara Keršovanija, Bilećke i Generala Rašića na Voždovcu, kao i za komercijalnu zonu uz Ibarsku magistralu, južno od raskrsnice sa Obilaznicom u Rakovici.

Kako je obrazložila Svetlana Jovičinac iz Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, za sve planove sprovedena je sva zakonom predviđena procedura. Prvim planom obuhvaćena je površina od oko devet hektara, a planirana je gradnja objekata u funkciji stanovanja i poslovanja. Predviđena je gradnja i komercijalnih objekata. Specifičnost je što se na ovoj lokaciji nalazi i hangar starog aerodroma koji je objekat kulture. Dati su uslovi za njegovu sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju. Takođe, na ovoj lokaciji planirani su i objekti za obezbeđivanje depandansa kombinovane dečje ustanove.  

Kad je reč o drugom planu, lokacija je važna sa urbanističkog aspekta, a objekat koji će se graditi je namenjen mahom za stanovanje. Prema važećoj planskoj dokumentaciji, realizacija ovog bloka započeta je u prethodnom periodu, a planom se unapređuje to rešenje.

Trećim planom se uređuje privredno-komercijalna zona uz Ibarsku magistralu, i kako je istakla Svetlana Jovičinac, ovaj prostor se prvi put planski razrađuje. Planom je obuhvaćena površina od oko 260.000 kvadratnih metara, a očekuje se da će se otvoriti oko 2.000 novih radnih mesta.

Planovi koji će se tek raditi tiču se stanovanja, mešovitih gradskih centara i infrastrukture.