sreda, 14. novembar 2018.

Počela besplatna obuka za organsku proizvodnju

Iznos subvencija koje Grad Beograd izdvaja za poljoprivredu progresivno raste od 2014. godine, kada je iznosio 40 miliona, pa sve do 180 miliona dinara koliko je grad ove godine obezbedio za četiri javna poziva za poljoprivredu. Subvencije će nastaviti da rastu i potrudićemo se da već sledeće godine povećanje bude osetno, ali će i dalje prednost imati organski proizvođači, najavio je sekretar za privredu Milinko Veličković na početku besplatne obuke za organsku proizvodnju u prostorijama Gradske uprave.

On je prisutne pozdravio u ime Grada Beograda i Sekretarijata za privredu i poželeo im da na obuci nauče što više kako bi započeli sopstvenu organsku proizvodnju.

–  Činjenica je da organska proizvodnja još uvek nije dostigla željeni nivo u Srbiji zbog čega Ministastvo poljoprivrede i Grad Beograd puno rade na popularizaciji ove grane poljoprivrede. Pre osam godina, na teritoriji Srbije bilo je 137 proizvođača organske hrane koji su obrađivali nepunih 6.000 hektara, dok brojke za prošlu godinu kažu da u našoj zemlji postoji više od 2.000 proizvođača koji se bave organskom proizvodnjom, koja zauzima preko 15.000 hektara – rekao je Veličković.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo poljoprivrede registrovanim poljoprivrednim proizvođačima daje i namenske subvencije ukoliko se bave organskom proizvodnjom.

–  Grad Beograd svemu tome doprinosi sopstvenim podsticajima, a prilikom dodele prednost imaju organski proizvođači. Ove godine, na teritoriji Beograda imamo jednog organskog proizvođača meda i jednog organskog proizvođača voća i povrća, koji su ostvarili prava na subvencije Grada Beograda. Prošle nedelje završena je obuka za pčelare, a ove godine po prvi put je postojao i praktični deo, koji je obavljen na poljoprivrednom dobru Poljoprivrednog fakulteta u Radmilovcu – naglasio je Veličković.

Predavanja u okviru obuke o organskoj proizvodnji održaće u naredna tri dana profesori Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Snežana Oljača i prof. dr Dušan Kovačević.