sreda, 14. novembar 2018.

Vesić: Po uzoru na evropske gradove, Beograd dobija javne bicikle

Gradski odbornici usvojili su na današnjoj sednici Odluku o postavljanju sistema javnih bicikala na teritoriji Beograda, a kako je pojasnio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u naredne tri godine će za ovu namenu biti izdvojeno tri miliona evra, svake godine po jedan milion evra. Tako će se napraviti 150 stanica sa 1.500 javnih bicikala.

– Cilj nam je da Beograd, po ugledu na druge evropske gradove, ima javne bicikle koje će građani jedan vremenski period koristiti besplatno, a kasnije uz nadoknadu. Ovo je važna odluka za grad i ona je posledica naše politike prema kojoj prednost dajemo pešacima, biciklima, električnim automobilima i autobusima u odnosu na saobraćaj koji zagađuje životnu sredinu. Siguran sam da ćemo do kraja godine raspisati tender i da ćemo početkom sledeće godine dobiti operatora. Kada dobijemo operatora, on će biti partner gradu, a grad će uložiti u stanice i kupiti bicikle – pojasnio je Vesić.

Prema njegovim rečima, grad će svake godine raditi po 50 novih stanica i kupovati po 500 bicikala.

On je rekao da Beograd sada ima 83 kilometra biciklističkih staza, najviše na Novom Beogradu, te da je plan da se izgradi oko 120 kilometara  u naredne četiri godine. Kako je naveo, od toga će 90 kilometara ići po postojećim ulicama, a 30 kilometara će biti novoizgrađeno.

– Kada to budemo završili, imaćemo nešto više od 200 kilometara biciklističkih staza, što je važno za Beograd, ali i za postojanje ekološke hijerarhije u saobraćaju – zaključio je Vesić.

Goran Vesić se osvrnuo i na današnju odluku o Gradskoj upravi kojom svi opštinski građevinski inspektori prelaze u nadležnost grada.

– Na taj način ćemo biti efikasniji u borbi protiv bespravne gradnje, koja u našoj zemlji postoji zasigurno 40, 50 godina. To je, nažalost, deo mentaliteta, ali smo konačno doneli propise koji će omogućiti da se ona zaustavi – zaključio je Vesić.