ponedeljak, 19. novembar 2018.

Nikodijević: Beograd regionalni centar kulture i zabave

Beograd se svaki put iznova sprema za proslavu Nove godine i izuzetno smo ponosni na činjenicu da se iz godine u godinu povećava broj turista, rekao je predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević gostujući u emisiji „Dobro jutro Srbijo” na TV „Hepi”.

– Broj turista i noćenja u Beogradu se povećava za po 15 odsto, a samo u septembru smo imali za 13 odsto više stranih i oko 14 odsto više domaćih turista u odnosu na isti period prošle godine. Beograd je vrlo često u stranim časopisima označen kao top destinacija i ljudi koji dođu u Beograd su nam najbolja reklama. Ako želimo da budemo u vrhu turističke ponude, onda moramo da imamo i odgovarajuće sadržaje i mi i ove godine pripremamo mnogo iznenađenja kada su u pitanju novogodišnji praznici – rekao je Nikodijević.

On je najavio da će za petnaestak dana biti objavljena imena izvođača i ukazao da će ove godine novogodišnja proslava biti još kvalitetnija nego proteklih godina.

– Program smo koncipirali tako da 30. decembar bude dan za di-džejeve, program prilagođen mladima, 31. decembra tu će biti najveće zvezde koje će i privući najviše publike i 1. januara ćemo imati koncert klasične muzike. Svakako, od decembra počinju aktivnosti oko proslave, biće koncerata, dečjih predstava, „Božićno seoce” kod Hrama Svetog Save, na Trgu Nikole Pašića će biti klizalište oko čitave fontane, gejming zona i po prvi put sankalište sa šest metara visine i dva metra širine. Prvog januara će tradicionalno biti organizovana „Ulica otvorenog srca” u Svetogorskoj i na još devet lokacija, i mnoge druge aktivnosti. Jednostavno, ako želite da budete atraktivna turistička destinacija, morate ponuditi i dobre sadržaje. U Beogradu ima mesta za sve, ponuda je najbolja u regionu, a bezbednost je na vrlo visokom nivou, što sve doprinosi da turistička poseta i ove godine bude izvanredna – kazao je Nikola Nikodijević.

Govoreći o tome kako je grad reagovao na zahlađenje, Nikodijević je istakao da „Beograd-put” ima veliko iskustvo i da ni ovog puta nije bilo problema u funkcionisanju.

– Sneg se nije dugo zadržao na kolovozu, ali su nas više plašile niske temperature i vetar koji je duvao, a što je moglo do dovedu do stvaranja leda na kolovozu i ledene kiše. Zato smo sinoć imali veliki broj dežurnih službi, ulice prvog i drugog prioriteta su posute sa 180 tona soli. Rano jutros smo izašli na teren i uverili se da gradski prevoz dobro i neometano funkcioniše. Podsetiću da smo proteklih godina izvršili remont opreme „Beograd-puta”, prošle godine kupljeno je deset velikih kamiona, ove godine smo nabavili još toliko, tako da trenutno imamo 124 vozila spremna za zimsku sezonu. Soli ima dovoljno, kalcijum-hlorida i rizle takođe, tako da smo spremni za zimu – kazao je Nikodijević.

On je podsetio da je po snižavanju temperature rukovodstvo grada obišlo i „Beogradske elektrane” i uverilo se da grejanje funkcioniše veoma dobro.

– Podsetiću da efikasnost grejanja zavisi od toga kako je pripremljena grejna sezona tokom letnjeg perioda kada se radi remont opreme i nabavka energenata. Uložili smo više od dve milijarde u mrežu i njenu sanaciju, dugovi grada prema „Elektranama” ne postoje, kao ni dug „Elektrana” prema „Srbijagasu”. Energenata ima dovoljno, kako gasa tako i uglja i mazuta, jer su beogradske elektrane jedne od retkih u Srbiji koje mogu da greju na sva tri energenta. Kao ilustracija može da posluži i podatak da grejemo 310.000 domaćinstava i da smo od početka sezone imali svega 310 žalbi. Naravno, havarije su uvek moguće zbog velikih oscilacija u temperaturi, ali dežurne službe su osposobljene i spremne da reaguju u kratkom roku – istakao je Nikola Nikodijević.