utorak, 20. novembar 2018.

Beograd na proleće dobija pešačku vezu između Kalemegdana i priobalja

Radovi na izgradnji pasarele koja će spojiti Kalemegdan i savsko priobalje u završnoj su fazi i očekujem da će pasarela biti u funkciji u prvim prolećnim danima, najavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

– Ostalo je da se montiraju ograde, rasveta, lift, stepenište prema Kalemegdanu i postavi skulptura na vrhu. Planirano je i uređenje zelene površine, koja će se širiti kako budemo uklanjali prugu. Dobiće se prostor za šetnju i igru najmlađih – istakao je Folić.

Prema njegovim rečima, pasarela je važna zbog toga što Beograd konačno dobija pešačku vezu između Kalemegdana i priobalja, koja omogućava da sugrađani bezbedno i bez problema priđu Savi.

– Pasarela nije samo infrastrukturni objekat već i umetničko delo. Na projektu su radila dva svetski poznata umetnika – Mrđan Bajić i Britanac Ričard Dikon, u saradnji sa arhitektom i akademikom Branislavom Mitrovićem. Autorski tim čine tri izuzetno velika imena, pa nije ni čudo što ovaj objekat već sada kao magnet privlači pažnju građana – objašnjava Folić. 

Glavni gradski urbanista je naglasio da će pasarela imati vezu sa parkingom na Beton hali, koji će posetioci Kalemegdana moći da koriste tokom dana.

– Time će biti rasterećeno centralno gradsko jezgro, gde su se građani najčešće parkirali – dodao je Folić i precizirao da će pasarela imati ugrađene grejače pa će moći da se koristi i zimi.

On je prošle nedelje zajedno sa autorskim timom obišao radove, a jedan od autora – Ričard Dikon pohvalio je kvalitet radova i predložio da se u tunelu kojim je nekada išla železnica napravi multimedijalna umetnička postavka koja će pratiti otvaranje pasarele.