utorak, 20. novembar 2018.

Beogradski vrtići neće štrajkovati

Zaposleni u beogradskim predškolskim ustanovama neće štrajkovati, što znači da će svi vrtići normalno raditi, izjavio je gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak.

– Ne očekujem da zaposleni u vrtićima u Beogradu budu deo najavljenog mogućeg štrajka na republičkom nivou. Sindikat zaposlenih u predškolskom obrazovanju u nama ima konstruktivnog partnera i zajedno radimo na poboljšanju uslova za rad – rekao je Gak gostujući na TV „Pink”.

On je rekao da su u januaru zaposleni u vrtićima u Beogradu dobili povećanje plate od oko 11 odsto, te da se intenzivno radi na daljem povećanju standarda, tako da zaposleni mogu očekivati dalji rast plata.

– Sada pregovaramo i o novom kolektivnom ugovoru, koji će doneti nove prednosti zaposlenima koji se bave jednim od najodgovornijih i najtežih poslova i zaslužuju bolje uslove – najavio je Gak.

On je istakao da je odlukom iz 2014. godine precizirano da zaposleni u ovom sektoru svoje pravo na štrajk mogu da ostvare uz obavezan minimum procesa rada što, kako je rekao, podrazumeva prijem i boravak dece, ishranu, negu, zdravstvenu zaštitu, te bezbednost dece, zaposlenih i objekata. 

– Ovo su zakonske obaveze u slučaju štrajka, ali roditelji u Beogradu ne treba da brinu jer do njega neće doći – zaključio je Gak.