utorak, 20. novembar 2018.

Obeležen Svetski dan deteta

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević i sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak prisustvovali su danas predstavi u Centru za kulturu „Vlade Divljan” povodom Svetskog dana deteta. Programu su prisustvovali i predstavnici Opštine Palilula. 

Nataša Stanisavljević čestitala je deci njihov dan i poručila im da je jedna od najvećih obaveza da Beograd učine najboljim mestom za odrastanje dece. 

– Svetski dan prava dece obeležavamo kako bi se skrenula pažnja javnosti na sve obaveze koje društvo ima prema deci, kao i na najvažnije probleme sa kojima se deca suočavaju – rekla je ona i dodala da je cilj da svako dete, bez obzira na različitosti, ispuni svoje potencijale vođene principom ravnopravnosti i nediskriminacije.

Ona je naglasila da prema procenama Sekretarijata za upravu za 2017. godinu, u Beogradu živi 311.146 dece, odnosno da udeo dece u ukupnoj populaciji u Beogradu iznosi 18,44%.

– Briga o deci, o njihovim pravima i potrebama i dalje će biti jedan od prioriteta Grada Beograda – istakla je Stanisavljevićeva i precizirala da će Sekretarijat za socijalnu zaštitu nastojati da na najadekvatniji način odgovori na potrebe dece i mladih iz osetljivih kategorija.

Sekretarka za socijalnu zaštitu posebno se zahvalila kompanijama „Bambi” i „Knjaz Miloš” koje su danas donirale svoje proizvode deci koja su učestvovala u priredbi i deci koja su bila u publici.

Slavko Gak je naglasio da Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu brine o više od 260.000 dece koja su u sistemu predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja. 

– Dan deteta nas podseća na najvažnije zadatke svakog društva, a to je briga da deca mogu ostvariti svoja prava i da nisu diskriminisana – rekao je Gak.

Gak je podsetio da je u protekle dve nepune godine lista čekanja za vrtiće četiri puta manja, a da se trenutno radi na njenom ukidanju. Pored toga, pokrenut je veliki investicioni talas u školama, kao što su obnova, rekonstrukcija i izgradnja. 

– Čeka nas otvaranje vrtića u Altini, početak gradnje škole u Leštanima, a u toku su i radovi na obnovi fasada pet škola. Počinje rekonsturkcija OŠ „Cana Marjanović” u Sopotu, OŠ „Kralj Petar Drugi Karađorđević” na Vračaru, kao i škole „14. oktobar Gočka” – istakao je Gak. 

Predstavi su prisustvovala deca iz Prihvatilišta za decu i osnovnih škola sa teritorije grada Beograda, a svečani program otvorila je Vesna Ristić, predsednica Izvršnog odbora Prijatelja dece Beograda.