sreda, 5. decembar 2018.

Radojičić: Beograd ispunjava obaveze u oblasti zaštite životne sredine

Grad Beograd kontinuirano radi na podizanju svesti o važnosti zaštite životne sredine, a nedavno je potpisan i Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju i odgovorno preuzimamo svoje obaveze po pitanju smanjenja emisije ugljen-dioksida za 40 odsto, rekao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić na ministarskoj konferenciji „Inovativna rešenja za problem zagađenja u Jugoističnoj i Južnoj Evropi”.

Događaju su prisustvovali ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović. 

Gradonačelnik je istakao da je ministarska konferencija „Inovativna rešenja za problem zagađenja u Jugoističnoj i Južnoj Evropi” izuzetno značajna, kako na lokalnom tako i na globalnom nivou. 

– Izazovi sa kojima se suočavamo po pitanju zaštite životne sredine su ogromni i o tome bi stalno trebalo da govorimo jer nismo u potpunosti svesni opasnosti koje donose zagađenje i neodgovorno ponašanje. Efekte klimatskih promena možemo svakodnevno da vidimo na televiziji, ali smo se mnogo puta uverili da su stigle i u naš komšiluk. Efekat staklene bašte i emisija ugljen-dioksida su posledice koje nam odavno ukazuju na neophodnost promena koje čovečanstvo mora da obavi – rekao je Radojičić. 

Prema njegovim rečima, veliki gradovi su sigurno najvažniji deo rešenja ovih problema i to je nešto što svi u Gradu Beogradu prepoznaju. 

– Grad Beograd trenutno radi i na razvijanju strateškog plana koji će se baviti klimom, energijom i Beogradom kao „zelenim gradom”, što će takođe biti naš doprinos ovoj problematici. Sprega nauke, politike i društva je krucijalna za rešenje ovog problema. Nauka mora da bude apsolutno decidna kako običan čovek ne bi izgubio poverenje u naučne ustanove. Nauka se takođe mora okrenuti mladim ljudima i inovativnim rešenjima – naglasio je gradonačelnik. 

On je dodao da je uloga politike takođe izuzetno bitna, jer predstavlja vrstu moderatora između nauke i običnog čoveka. 

– Tokom donošenja prave odluke suočavamo se sa mnogobrojnim pritiscima i izazovima, od očekivanja „običnog” čoveka i finansijskih ograničenja, sve do lične hrabrosti. Odgovornost politike u ovom procesu je velika jer ponekad donosi povlačenje nepopularnih poteza koji su po pravilu usmereni na boljitak budućih generacija. Vremena i dalje imamo, „minut do dvanaest je”, ali još uvek možemo da odreagujemo na pravi način. Grad Beograd će dati sve od sebe da bude pravi primer pozitivnog rešenja problema zaštite životne sredine – poručio je Radojičić. 

Ministar Popović je pohvalio gradonačelnika Radojičića jer je, kako je rekao, veoma agilan kada je u pitanju zaštita životne sredine i proces „kretanja” Beograda u pravcu „zelenog grada”. Popović je istakao da su zaštita životne sredine i inovacije danas neodvojivi, ali i da predstavljaju dve oblasti na kojima se nalazi fokus čitavog sveta.