petak, 7. decembar 2018.

Delegaciju Beograda ugostio gradonačelnik Banjaluke

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić priredio je danas prijem za delegaciju Beograda koja u okviru Poslovnog foruma „Repubika Srpska – Srbija” boravi u ovom gradu.

Tom prilikom, predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević je u prisustvu pomoćnika gradonačelnika Beograda Andreje Mladenovića poklonio gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću dres fudbalske reprezentacije Srbije sa njegovim prezimenom. 

– Uvek je veliko zadovoljstvo doći u Banjaluku, sa kojom imamo zaista intenzivnu saradnju. Pre oko mesec dana dogovorili smo održavanje poslovnog foruma, koji je danas počeo u Banjaluci, i mislim da je to prvi konkretan rezultat pomenutog sastanka. Želimo dodatno da eksploatišemo dobre odnose Republike Srpske i Srbije, odnosno Banjaluke i Beograda. Ekonomska i privredna pitanja su dominantna, ali i mi kao gradovi imamo toliko zajedničkih tema i prostora za saradnju – rekao je Nikodijević.

On je dodao da su problemi sa kojima se Beograd i Banjaluka suočavaju veoma slični, ali isto važi i za ciljeve koje kao lokalne samouprave postavljamo.  

– Sledeće nedelje ćemo zajedno sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem predstaviti novogodišnji program Grada Banjaluke. Postigli smo dogovor da već od naredne nedelje intenziviramo saradnju u oblasti turizma, kulture i obrazovanja. Želimo da otvorimo vrata našim ustanovama i institucijama da bliže i bolje sarađuju i na taj način iskoriste dobre političke odnose. Sve što ćemo u budućnosti raditi biće pre svega vezano za interes građana Beograda i Banjaluke. Naši gradovi nisu zbratimljeni samo na papiru, jer imamo zaista drugačiju vrstu odnosa i komunikacije – rekao je Nikodijević.

Gradonačelnik Banjaluke Radojičić rekao je da je tokom današnjih razgovora bilo reči o čitavom nizu tema, među kojima su saradnja u oblasti školstva i kulture, ali i pružanja komunalnih usluga.  

– Postoji ogromna volja da se saradnja intenzivira,  naročito kada su u pitanju privreda i ekonomija, zbog čega se danas u Privrednoj komori Republike Srpske održava poslovni forum – rekao je Radojičić.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović izrazio je u ime gradonačelnika i zamenika gradonačelnika Beograda veliko zadovoljstvo što se danas nalazi u poseti Banjaluci.  

– Naši privrednici će nakon ovog poslovnog foruma uspostaviti još dublju saradnju, što će uz razmenu iskustava doprineti dodatnom povezivanju. Sigurno je da ćemo tokom 2019. godini posvetiti još više pažnje saradnji sa Banjalukom i planiramo da u budžetu za narednu godinu opredelimo dodatna sredstva kako bi naša pozorišta gostovala u Banjaluci. Postigli smo dogovor da zajednički radimo na realizaciji tog projekta, a nema sumnje da ćemo nastaviti i sa saradnjom u oblasti turizma. Sve to ima za cilj da napravimo konkretan pomak u saradnji dva grada – rekao je Mladenović.