subota, 8. decembar 2018.

Vesić: Beograd će sa zadovoljstvom kupovati tramvaje proizvedene u Srbiji

Povodom molbe predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Gradu Beogradu da kupuje „Simensove” tramvaje koji će se proizvoditi u Kragujevcu, zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će Beograd sa zadovoljstvom kupovati tramvaje proizvedene u Srbiji.

– Za Beograd je velika čast da imamo mogućnost da kupujemo „Simensove” tramvaje koji će se proizvoditi u Kragujevcu, kako je juče najavio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić – rekao je Vesić i podsetio da će to biti veliki povratak „Simens” tramvaja na naše ulice. 

– Beograđane je 1923. godine prevozilo trideset modernih „Simensovih” tramvaja i trideset „Simensovih” prikolica. Pet godina kasnije smo dobili još 40 tramvaja, pa je Beograd 1932. godine imao trinaest tramvajskih linija i 96 tramvaja. Tramvajska linija prema Zemunu otvorena je 1935. godine. Drugi svetski rat smo dočekali sa 10 tramvajskih linija i ukupno 104 tramvaja – podsetio je zamenik gradonačelnika Beograda.

Vesić je poručio da će Beograd u narednim decenijama širiti tramvajsku mrežu.

– Do sredine naredne godine biće završeno postavljanje šina preko Mosta na Adi pa ćemo povezati Banovo brdo i Rakovicu sa Novim Beogradom, a planirano je i proširenje tramvajske mreže prema Višnjičkom polju i Zemunu, kao i spajanje Slavije i Kalemegdana tramvajskom linijom broj 1 – rekao je zamenik gradonačelnika i podsetio da naredne godine počinje rekonstrukcija ulica i tramvajskih šina u 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana, čime će se omogućiti da novi tramvaji koriste čitav krug dvojke.

Prilikom otvaranja prve završene hale „Aluminijum” u okviru „Mind” parka u Kragujevcu, predsednik Republike RS Aleksandar Vučić zamolio je juče rukovodstvo Grada Beograda da kupi prve tramvaje koji budu proizvedeni u ovoj fabrici.