ponedeljak, 10. decembar 2018.

Vesić uručio nagrade najboljim osnovcima za radove na temu Prvog svetskog rata

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić uručio je danas nagrade učenicima i predstavnicima škola povodom završenog konkursa „Obeležavanje stogodišnjice od oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu”. On je na manifestaciji u Dečjem kulturnom centru Beograda, nakon uručenja nagrada na Velikoj sceni „Donka Špiček”, istakao da je zadovoljstvo kada se mladi u velikom broju uključe u obeležavanje veka od pobede u Velikom ratu. 

– Učenici osnovnih škola dali su svoje viđenje Prvog svetskog rata sastavima ili video-prezentacijama. Nagrađeno je 28 škola, a prema konkursu zahtevano je učešće odeljenskih zajednica, tako da su radovi rezultat zajedničkog rada, a ne pojedinca. To je posebno važno i dobro – rekao je Vesić.

On je podsetio da je ove godine Grad Beograd, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, uveo da se 20. oktobra i 1. novembra prvi čas u školama u Beogradu posveti oslobođenju našeg glavnog grada u Prvom i Drugom svetskom ratu. 

– Verujem da će ovo takmičenje postati tradicionalno jer mlađim generacijama približava ono što se desilo pre sto godina, daje im mogućnost da budu kreativni i da izraze svoja osećanja. Najboljima čestitam, a ostali neka se potrude sledeće godine – istakao je Vesić. 

Učenici beogradskih škola, koji su nagrađeni na konkursu, kao i članovi umetničkog centra „Talija” izveli su muzičko-scenski program.

Ideja projekta bila je da se deci približi ovaj važan istorijski datum kroz njihovo aktivno učešće i samostalno istraživanje.