četvrtak, 13. decembar 2018.

Radojičić: Podaci sa 300 raskrsnica i „lične karte” gradilišta smanjiće saobraćajne gužve

Posle nove godine kreće realizacija projekta „Adaptibilno zonsko upravljanje saobraćajem”, što će rešiti saobraćajne gužve koje su neminovan problem svih velikih gradova, pa tako i Beograda, najavio je gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić.

On je, gostujući u „Beogradskoj hronici”, istakao da je za šest meseci, koliko je na čelu prestonice, urađeno mnogo konkretnih projekata, a da se kao prioritet radi na rešavanju problema saobraćajnih gužvi.

– Projekat adaptibilnog zonskog upravljanja saobraćajem znači novi sistem putem kojeg će se na jednom mestu skupljati svi podaci vezani za više od 300 raskrsnica u gradu i na osnovu njih upravljati saobraćajem na pravi način. Očekuje se da se tako i do 20 odsto uštedi vreme i olakša saobraćaj. Na sastanku u Barseloni na kome smo razgovarali o našem problemu čulo se da je ovakav sistem upravljanja saobraćajem preporodio Moskvu. To je model koji ćemo u naredne tri godine da implementiramo u Beogradu, a vrednost celokupnog projekta je oko 25 miliona evra – naglasio je Radojičić.

Govoreći o tome da dodatne gužve u gradu stvaraju i gradilišta koja često nisu sinhronizovana, gradonačelnik je dodao da će takozvane „lične karte” gradilišta uvesti red u toj oblasti.

– Od januara se planira da će preko Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i kordinaciju odnosa sa građanima sva gradilišta morati da šalju informacije kada počinju radovi, šta se radi i do kada traju radovi, kako bi mogli da se sinhronizuju sa ostalima. Dešavalo se u ranijem periodu da se jedna ista ulica radi i po nekoliko puta, a na ovaj način će se to smanjiti na najmanju moguću meru – najavio je Radojičić.

On je istakao da je veliki pomak urađen na tome da se smanji broj dece koja čekaju na mesto u vrtićima.

– Moramo da se podsetimo da je 2013. godine 47.500 mališana bilo u vrtićima, a 2018. godine 60.000 u državnim i 16.700 u privatnim vrtićima. Isto tako značajan je i podatak da je 2016. godine 10.000 dece čekalo na mesto u vrtiću, a u ovom trenutku čeka 2.700, što je značajno manje. U planu je da se početkom sledeće godine otvori vrtić u Altini, a takođe u sledećoj godini još devet vrtića, da se prostor u šest škola prilagodi deci vrtićkog uzrasta, što znači da idemo ka tome da se značajno smanji broj dece koja čekaju mesto – istakao je Radojičić, dodajući da je u ovoj godini na subvencije u privatnim vrtićima potrošeno oko 2,5 milijardi dinara.

On je posebno istakao da je Beograd spreman za najavljene snežne padavine i da će sve gradske službe biti pripremljene za to. 

– Za sutra smo zakazali sednicu Štaba za vanredne situacije, sa ciljem da se iskoordinira rad svih gradskih službi, da proverimo da li je sve pripremljeno, kako bi sve proteklo bez problema – rekao je gradonačelnik Beograda.