petak, 14. decembar 2018.

Radojičić u Surčinu: Zdravlje Beograđana na prvom mestu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić obišao je danas opštinu Surčin, gde je između ostalog posetio zdravstvenu stanicu u kojoj od nedavno postoje mamograf i digitalni rendgen aparat. Radojičić je istakao da rukovodstvo Opštine Surčin posluje domaćinski i naglasio da je u pitanju najmlađa, ali i jedna od najperspektivnijih beogradskih opština. 

Gradonačelnik je rekao da je povod današnjeg obilaska opštine Surčin razgovor sa predsednikom, rukovodstvom i građanima o svim problemima, ali i svemu dobrom što je urađeno. 

– Prvi utisak je da se ovde posluje domaćinski i da se Surčin razvija na pravi način. U pitanju je izuzetno perspektivna opština, sa mladom strukturom stanovništva, budući da u Surčinu živi oko 9.500 ljudi mlađih od 18 godina. Veliki potencijal daljeg razvoja ove opštine ogleda se, pre svega, u blizini Aerodroma „Nikola Tesla”, ali i obilaznice oko Beograda, dok ne bi trebalo zaboraviti ni ideju da se ovde gradi nacionalni fudbalski stadion. Izgradnja nacionalnog stadiona bi svakako umnogome poboljšala razvoj jednog dela ove opštine – rekao je Radojičić. 

Prema njegovim rečima, jedan od najvećih problema sa kojima se građani Surčina susreću je nedostatak mesta u vrtićima. 

– Do kraja godine u Boljevcima će biti otvoren vrtić koji će moći da pohađa osamdesetoro dece, dok će u prvoj polovini naredne godine biti urađena adaptacija jedne škole, u okviru koje će se nalaziti vrtić sa oko 200 mesta, čime će lista čekanja biti značajno smanjena. Obišli smo i ambulantnu stanicu, koja će uskoro po dobijanju svih dozvola postati dom zdravlja. Objekat zaista izgleda fantastično i mislim da bi građani bilo kojeg dela Beograda bili prezadovoljni kada bi imali ovakav objekat primarne zdravstvene zaštite. Veoma je značajno istaći da je ova ambulantna stanica dobila mamograf i digitalni rendgen, što će u budućnosti mnogo značiti građanima Surčina – dodao je Radojičić. 

On je podsetio da je za Grad Beogra jako važno da 43.000 stanovnika Surčina ima adekvatan objekat u kojem se obavlja primarna zdravstvena zaštita. 

– Grad će i dalje biti na raspolaganju opštini i građanima jer želimo da od Surčina napravimo jednu od opština koje su najbolje za život na teritoriji grada Beograda. Za Grad Beograd, zdravlje Beograđana je na prvom mestu i odnos rukovodstva ove opštine prema sugrađanima ogleda se između ostalog i izgledom i stanjem objekata zdravstvene zaštite. Nabavka mamografa svedoči o činjenici da čelnici Surčina vode računa i o prevenciji, za koju možemo da kažemo da je najvažniji segment zdravstvene zaštite. Građanima se u isto vreme šalje poruka o važnosti prevencije, dok lokalnoj samoupravi ostaje da unapređuje uslove za rad medicinskog osoblja i poveća dostupnost svih činilaca u procesu zadovoljenja određene medicinske potrebe – zaključio je gradonačelnik. 

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša zahvalio je gradonačelniku jer je, kako je rekao, našao vremena za obilazak najmlađe beogradske opštine. 

– Već smo zajednički radili na rešavanju određenih problema sa kojima su se susretali građani i nadam se da ćemo na isti način delovati u svim budućim situacijama.  Nabavkom novih aparata za dom zdravlja stvorili smo uslove za komforniji život naših sugrađana, koji neće morati da odlaze u Zemun kako bi obavili potrebne preglede. Naš plan je da se u toku naredne godine surčinski dom zdravlja odvoji od zemunskog, jer želimo da građani naše opštine u Surčinu rešavaju sve svoje potrebe kada je zdravstvena zaštita u pitanju – rekao je Šuša. 

Direktorka Zdravstvene stanice Surčin Aleksandra Cvetković rekla je da je mamografski aparat nabavljen sredstvima grada, ali i da je time zdravstvena zaštita u Surčinu podignuta na viši nivo. 

Događaju je prisustvovao član Gradskog veća Miloš Dangubić.