subota, 15. decembar 2018.

Svečano otvoren „Novogodišnji ukus fest”

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević, zajedno sa pomoćnikom ministra poljoprivrede Aleksandrom Bogićevićem, svečano je danas u Kombank dvorani otvorio „Novogodišnji ukus fest” – festival domaće hrane i pića. Na manifestaciji, koju su podržali Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije, Sekretarijat za privredu Grada Beograda i Privredna komora Srbije, predstavlja se više od hiljadu proizvoda izlagača iz čitave Srbije i regiona.

Dragomir Petronijević je naglasio da se mnogo puta do sada čulo da naša zemlja ima kvalitetnu hranu, ali da nema gotove proizvode. 

– Danas ih ovde ima hiljadu, što je pokazatelj da ne izvozimo više samo sirovine. Ovo je primer da je to moguće. Grad će nastaviti da subvencioniše poljoprivrednike, pa je tako za narednu godinu planirano 200 miliona dinara. Sredstva koja se izdvajaju rastu, jer je ove godine za tu namenu izdvojeno 180 miliona dinara – rekao je Petronijević.

On je izlagačima poručio da je sva suština u njima i u njihovom radu, ali na prvom mestu u veri u sopstveni proizvod, te da onaj ko ne pokuša, ne može ni da uspe. Pozvao je proizvođače da koriste subvencije i da se udružuju, ali i da se bore za tržište i veću proizvodnju. Petronijević je izlagačima kazao i da će Grad Beograd nastaviti da bude njihov pouzdan partner i servis, te da će slušati sve sugestije kako bi se sistem unapredio. 

Bogićević je tom prilikom istakao da Srbija ima mnogo vrednih domaćina koji čuvaju tradiciju. „Ukus fest” promoviše najbolje iz naše zemlje, dodao je on, i najavio da će se naredne godine poljoprivrednicima omogućiti da se što lakše bave preradom, jer je ona budućnost, a i proizvodi koji se dobijaju znatno su skuplji. 

Pomoćnik ministra je izrazio nadu da će ovakvih manifestacija biti sve više i da će prerađivačka industrija biti još razvijenija, što je jedan od ciljeva ministarstva. 

U ime izlagača, prisutnima se obratila Jelisaveta Joksimović iz Vinarije „Ohrid”, a u ime organizatora – autorka festivala Kristina Trmanović, koja je izrazila zahvalnost svima što su prepoznali i podržali ovu energiju i inicijativu.   

Posetioci specijalnog izdanja „Novogodišnjeg ukus festa” mogu da probaju i da uživaju u degustacijama najukusnijih sireva, suhomesnatih proizvoda i renomiranih vina, likera, domaćih sokova, pršute, domaćih sušenih kobasica, čvaraka, srpskog piva, zatim domaćih kolača i tradicionalnih džemova. Predstaviće se i razni kozmetički proizvodi, ali i još mnogo drugih domaćih proizvoda.  

Manifestacija je slobodna za sve posetioce i traje do 19 časova.