utorak, 18. decembar 2018.

Radojičić: Gradske službe odradile dobar posao nakon obilnih padavina

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić održao je danas u prostorijama JKP "Beograd-put" sastanak sa direktorima i predstavnicima javnih preduzeća i sekretarijata zaduženih za stanje ulica, kolovoza i javnih površina nakon obilnih padavina i hladnog vremena koje je zadesilo Beograd. Radojičić je tom prilikom ocenio da su gradske službe dobro odradile posao i precizirao da je u čišćenju grada u prethodna 72 sata učestvovalo oko 2.500 ljudi.

Radojičić je istakao da je cilj današnjeg sastanka bio da se napravi presek stanja, utvrdi trenutna situacija i odrede prioriteti za naredne dane.

– Očišćeni su svi kolovozi prvog prioriteta, kojih ima oko 1.800 kilometara. Biće očišćeno i 500 kilometara ulica drugog prioriteta, od čega je posao već završen u dužini od 150 kilometara, dok je na 250 kilometara trenutno u toku. Čišćenje preostalih ulica drugog prioriteta, oko 100 kilometara, trebalo bi da bude realizovano u narednim danima – rekao je gradonačelnik.

On je dodao da je na ulicama Beograda bilo angažovano oko 2.500 ljudi, od kojih su neki radili i po 14 časova. Sve gradske službe su uložile veliki napor u prethodna 72 sata, naveo je Radojičić, jer je čišćenje Beograda posle obilnih padavina izuzetno veliki posao.

– Sutra se očekuje povećanje temperature koje donosi opasnost od padanja ledenica i snega sa krovova. Važno je da stanari, u slučajevima gde mogu sami, uklone nanose snega i ledenice, dok tamo gde to nije moguće dovoljno je da trakom obeleže prostor na kojem preti neposredna opasnost. Nakon padavina prijavljeno je čak 800 slučajeva gde su pucale grane drveća, a palo je i 34 stabla. Od 800 slučajeva sa padanjem grana imamo oko 50 zahteva za naknadu štete i građani koji su pretrpeli štetu, ukoliko je za tu lokaciju bilo zaduženo JKP „Zelenilo Beograd“, sigurno će biti isplaćeni – istakao je Radojičić.

Prema njegovim rečima, JKP „Beogradske elektrane“ su imale problem sa toplanom „Cerak“, dok je danas zabekežen mali broj reklamacija kada je grejanje u pitanju.

– Još uvek postoji problem sa izvesnim brojem strmih ulica drugog prioriteta, gde vozila JKP „Gradska čistoća“ nisu mogla da dođu do svih kontejnera jer nisu postojali uslovi da se taj posao obavi bezbedno. Takve situacije u ovim vremenskim uslovima nisu neočekivane, ali će sve gradske službe dati svoj maksimum kako bi i taj problem bio rešen u najkraćem roku – dodao je gradonačelnik.

On je naglasio da je Grad tokom prethodnih dana imao odličnu saradnju sa MUP-om, što važi i za današnju situaciju sa kranom u Takovskoj ulici.

– Pukla je cev koja se nalazi ispod krana, nakon čega je došlo do blagog naginjanja i odmah je prepoznata situacija u kojoj je trebalo brzo reagovati. Pripadnici MUP-a su brzom reakcijom evakuisali stanare okolnih zgrada i zaustavili saobraćaj u tom delu grada. Imamo informaciju da je dodatni kran stigao na lice mesta, kao i tri vozila koja pomažu demontažu krana ispod kojeg je pukla cev. Demontaža je započeta i u najboljem slučaju mogla bi da bude završena do jutarnjih časova, dok u slučaju nepredviđenog razvoja situacije radovi mogu da potraju do sutra posle podne. Za snabdevanje vodom obezbeđene su cisterne, što je bilo sve što je Grad do sada mogao da učini, budući da se radi o privatnom gradilištu, dok će se gradske službe odazvati svakom pozivu za sanaciju problema kada se stvore uslovi – zaključio je Radojičić.

Sastanku su prisustvovali vršilac dužnosti sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, podsekretar za saobraćaj Nenad Matić, Milan Janković iz Sekretarijata za javni prevoz, izvršni direktor JKP „Parking servis“ Vladimir Bogićević, izvršni direktor JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ Milorad Milošević, izvršni direktor JKP „Beogradske elektrane“ Radmilo Savić, vršilac dužnosti direktora JKP „GSP Beograd“ Radiša Momčilović, direktor JKP „Beograd –put“ Ivan Tejić, direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić, direktor JKP „Zelenilo Beograd“ Slobodan Stanojević, kao i direktor JP „Putevi Beograda“ Slaviša Živković.