četvrtak, 20. decembar 2018.

Renomirani svetski sajt hvali arhitektonsko rešenje novog platoa na Slaviji

Najposećeniji svetski sajt specijalizovan za arhitekturu „ArchDaily” napravio je reportažu o arhitektonskom rešenju novog platoa na Trgu Slavija, izjavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić. 

Kako je Folić naveo, u tekstu se afirmativno govori o arhitektonskom rešenju ovog platoa koji se nalazi u centralnoj gradskoj zoni.

U tekstu se navodi da se na platou nalazi spomenik Dimitriju Tucoviću, važnoj ličnosti srpskog socijalističkog pokreta s početka 20. veka. Takođe, plato predstavlja proširenje pešačke zone i novi javni prostor u Beogradu na kojem će moći da se održavaju događaji poput prodajnih izložbi cveća, prodaje polovnih knjiga, ali će biti moguće i postavljanje štandova za brzu hranu.

Specijalizovani portal prenosi da je plato lociran na prostoru između zgrade Narodne banke Srbije i kružnog toka na Trgu Slavija. U skladu sa implementacijom novog saobraćajnog plana koji je podrazumevao pomeranje pešačkih prelaza dalje od kružnog toka, pešački saobraćaj ostaje minimalno povezan sa kružnim tokom. Ukoliko se u obzir uzmu sistem izgradnje i saobraćajni režim, rezultat je izolovano „ostrvo” koje se nalazi u neposrednoj blizini jednog od najopterećenijeg saobraćajnog čvora u urbanom delu grada. 

„ArchDaily” podseća da se pre realizacije ovog plana na lokaciji nalazio improvizovani parking, dok su ostatak prostra zauzimali uglavnom prazni prodajni štandovi. Prostor je godinama bio ograđen i jedino su improvizovani štandovi sa brzom hranom uspevali da opstanu. Arhitektonsko rešenje je bilo fokusirano na stvaranje prostora koji je pristupačniji i otvoreniji. Namera je bila da se pronađe prostorno rešenje za neodređene sadržaje, uz pretpostavku da bi ovaj prostor mogao da preuzme događaje sa javnih prostora koji se nalaze u blizini. 

Autor teksta ističe da je dizajnom pokušano da se stvori nova topografija i otvoreni prostor unutrašnje orijentacije. U postavci nalik amfiteatru, spomenik je pozicioniran u centralnom donjem delu platoa. Nova topografija se sastoji od niza platformi sa različitim nagibom u odnosu na podlogu. Zone sa nagibom su raspona od dva do osam odsto, dok se ravni delovi nalaze neposredno uz mesta za sedenje. Završni sloj urađen je od polimernog betona, pre svega zbog dugog veka trajanja s obzirom na cikluse smrzavanja i odmrzavanja, dok su mesta za sedenje od drveta. Dizajn je predvideo sadnju 30 stabala i postavljanje 20 uličnih lampi, navodi se u tekstu najposećenijeg svetskog sajta specijalizovanog za arhitekturu.