četvrtak, 27. decembar 2018.

Radno vreme zanatskih, trgovinskih i ugostiteljskih objekata na teritoriji Beograda za vreme novogodišnjih i božićnih praznika

Prema odredbama Odluke o radnom vremenu zanatstva i trgovine na teritoriji grada Beograda, kojom se uređuje radno vreme trgovinskih formata i zanatskih objekata, i Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na teritoriji grada Beograda, kojom se uređuje radno vreme ugostiteljskih objekata, u vreme Novogodišnjih  i Božićnih praznika 2018/2019. godine, privredni subjekti koji obavljaju zanatsku, trgovinsku i ugostiteljsku delatnost na teritoriji grada Beograda imaće poseban raspored rada. Kako je saopštio Sekretarijat za privredu, 31. decembra (uoči Nove godine, ponedeljak) dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini marketi i dr.) moraju da rade najmanje od 9 do 18 sati, dok za 1. januar (Nova godina, utorak), dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni. 

Na dan 2. januara (drugi dan praznika, sreda) dežurni prodajni objekti moraju da rade najmanje od 9 do 12 sati. Na Badnji dan, nedelja, 6. januara, dežurni prodajni objekti nespecijalizovanih trgovinskih formata, pretežno prehrambenog asortimana (hipermarketi, supermarketi, superete, mini marketi i dr.) moraju da rade najmanje od 9 do 18 sati, a na Božić, ponedeljak, 7. januara, dežurni prodajni objekti mogu biti zatvoreni. 
Na dan državnog i drugog praznika (1, 2. i 7. januar) nespecijalizovani trgovinski formati u kojima se obavlja trgovina na malo pretežno neprehrambenog asortimana i posebni trgovinski formati mogu biti zatvoreni. Benzinske stanice na državnim putevima I i II reda i opštinskim putevima na teritoriji grada Beograda rade od 00 do 24 sata, a ostale benzinske stanice u gradu najmanje od 6 do 20 sati.

Dežurni prodajni objekti koji u vreme državnih i drugih praznika obavljaju delatnost, dužni su da raspored, početak i završetak radnog vremena istaknu na vidnom mestu objekta, najmanje tri dana pre dana državnog i drugog praznika. Svi trgovinski i zanatski objekti u dane novogodišnjih i božićnih praznika mogu biti otvoreni i mogu raditi duže od radnog vremena navedenog u ovom saopštenju. 

U dane kada se praznuje državni  praznik  Nova godina  (31. decembar, 1. i 2  januar), kao i 13. i 14. januara, ugostiteljski  objekti za pružanje usluga ishrane i pića, koji se nalaze u stambenim zgradama, mogu raditi, emitovati muziku ili priređivati muzički program od 00 do 24 sata. Ugostiteljski objekti za pružanje usluge ishrane i pića koji se nalaze u Skadarskoj ulici  ili koji imaju ulaz iz Skadarske ulice i kojima je registrovano sedište, odnosno ogranak u Skadarskoj ulici utvrđuje se maksimalno radno vreme i to tako što mogu raditi svakog dana (kao i u vreme ovih praznika) od 00 do 24 sata i mogu emitovati samo akustičnu muziku. Ostali ugostiteljski objekti za pružanje usluga ishrane i pića koji se ne nalaze u stambenim zgradama, mogu raditi u okviru maksimalno utvrđenog radnog vremena – od 00 do 24 sata, navodi se u saopštenju.