sreda, 2. januar 2019.

Vesić: Beograd živi od turizma i zbog toga ulaže u turističke događaje

Zadovoljni smo kako je protekao doček Nove godine u Beogradu jer smo mi grad koji živi od turizma. Prošle godine imali smo zaradu od oko 28 miliona evra tokom novogodišnjih praznika, ove godine očekujemo veću zaradu, a u februaru ćemo tačno znati koja je suma u pitanju, rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući na Televiziji „Hepi”.

– U 2017. godini ostvarili smo 800 miliona evra prihoda od turizma, a u oktobru 2018. godine smo po broju turista sustigli prethodnu. Poslednjeg dana septembra imali smo veći broj stranih turista za oko 12 odsto, veći devizni priliv za 13 odsto i veći broj noćenja za 14 procenata. U hotelima u Beogradu imamo oko 35.000 mesta i ti kapaciteti u vreme dočeka Nove godine su bili popunjeni, ali procena naše turističke organizacije je da postoji barem još dva puta toliko neprijavljenih objekata, kao što su stanovi, apartmani, tako da je realno u gradu mnogo veći broj turista. Osim Turaka, u Beograd za Novu godinu dolazi mnogo ljudi iz bivše Jugoslavije. Ako gledamo čitavu godinu, na prvom mestu su turisti iz Turske, zatim iz Kine, Nemačke, Hrvatske, Grčke... – naveo je Vesić.

Mi živimo od turizma, nama je turizam najbrže rastuća privredna grana, kazao je Vesić, i dodao da zbog toga mora da se ulaže u turističke događaje kao što je i doček Nove godine.

– U vreme dočeka prednost ima Skadarlija, ugostiteljski objekti, šoping molovi, ali mi se trudimo da turistima pružimo nešto drugo. Zbog toga je i važno što je obnovljen Muzej savremene umetnosti, potom i Narodni muzej jer turistima treba da pokažemo i našu kulturu i tradiciju – istakao je Vesić.

Ako želimo da imamo veći broj turista, moramo da ulažemo u turističke događaje, a to je i Nova godina, naveo je on, i dodao da mora da se ulaže i u kongresni turizam, zdravstveni, kao i u velike koncerte i sportske događaje.

– Za nas je važna činjenica da se u Beograd vrati više od 40 odsto turista. To su istraživanja naše turističke organizacije, koja govore da su turisti zadovoljni. Ono što je važno i zbog čega se turisti opredeljuju da dođu u neki grad je bezbednost. Beograd je veoma bezbedan grad i treba da sačuvamo taj imidž jer će nam to dovesti veći broj turista – rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, manifestacija „Ulica otvorenog srca” je više namenjena Beograđanima nego strancima, ali ima i njih, jer se ona dešava u centru grada.

– Sve je počelo 1971. godine, kada su u „Srpskoj kafani” glumci Ateljea 212 počeli da služe za Novu godinu, potom su služili prolaznike na ulici. Ova manifestacija je najviše posvećena deci. U međuvremenu smo sa ostalim opštinama uspeli da napravimo još devet takvih manifestacija na teritoriji grada, jer svaki deo grada treba da ima svoju „Ulicu otvorenog srca” – naglasio je Vesić.

Kada je u pitanju „Božićno seoce”, zamenik gradonačelnika je podsetio da je ono prvi put organizovano prošle godine, te da je on zajedno sa vladikom Stefanom inicirao ovu manifestaciju.

– Želja je bila da nakon 1. januara organizujemo još neku lepu manifestaciju za decu i to baš ispred Hrama Svetog Save. Bili smo iznenađeni koliko je manifestacija prošle godine bila posećena, tako da je ona sada deo „Beogradske zime”. „Božićno seoce” biće otvoreno 4. januara, a nastavlja se „Trg bajki” ispred Opštine Zvezdara, „Trg otvorenog srca”, klizalište na Trgu Nikole Pašića. „Beogradska zima” je počela 1. decembra, završava se 28. januara, a tu je oko 200 besplatnih programa – pojasnio je Vesić.

Govoreći o razvoju grada, zamenik gradonačelnika je istakao da je u ovoj godini prioritet razvoj infrastrukture.

– U ovoj godini će se raditi mnogo, radiće se četiri podzemne garaže, kompletna rekonstrukcija ulica 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona, Cara Dušana, Kneza Miloša, Savske ulice, Savskog trga, nastavljaju se radovi na obilaznici oko Beograda, pustićemo u junu tramvaje preko Mosta na Adi, objavićemo tender za izgradnju novog savskog mosta. Kada je u pitanju besparavna gradnja, najveći izazov u 2018. godini je bio zaustaviti je. Bespravna gradnja je po Nacionalnoj strategiji rizika ocenjena kao način za „pranje” novca, to je bilo varanje građana i pljačka države, a mi smo kao država obavezni da omogućimo da niko ne vara građane i da ne prodaje objekte koji nisu legalni. Objekti koji nisu legalni, nisu ni sigurni – zaključio je Vesić i građanima poželeo sreću u Novoj godini, a Srbiji blagostanje i napredak.