sreda, 9. januar 2019.

Nadležne službe u visokom stepenu angažovanosti

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović istakao je da su, u skladu sa vremesnkim prilikama, sve nadležne gradske službe u visokom stepenu angažovanosti. 

On je, gostujući na Studiju B, precizirao da je „Beograd-put” u četvrtom stepenu angažovanosti, s obzirom na to da se tokom protekle noći očekivala ledena kiša. 

– „Beogradske elektrane” su u rekordnom roku otklonile ozbiljan kvar u centru prestonice. Takođe, one rade 24 časa, što je veoma važno zbog niskih i oscilatornih temperatura. U snabdevanju toplotnom energijom nije bilo većih problema. Ako se i dese, ekipe su odmah na terenu i brzo reaguju. JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija” je imalo uobičajen broj kvarova. Završen je školski raspust i deca su se vratila redovnim obavezama, a to je uslovilo veći promet u saobraćaju, što je i normalno – istakao je Mladenović i uputio apel starijim sugrađanima da ne izlaze na ulicu dok su zaleđeni trotoari. 

On je podsetio na obavezu vlasnika da ispred svojih stambenih i poslovnih prostora očiste sneg i led kako bi se izbegli padovi, kao i da će u narednom periodu biti pojačane inspekcijske kontrole. 

Kada je reč o površinama koje nisu očišćenje, poput prilaza bolnicama, školama i vrtićima, Mladenović je apelovao na građane da ih prijave „Beokom servisu” kako bi one bile uključene u Operativni plan Štaba za vanredne situacije. 

– Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju i ima dobru saradnju sa Saobraćajnom policijom, vatrogascima, spasiocima. Koordinacija je dobra i na visokom nivou. Takođe, zamolio bih za malo strpljenja kada je reč o dolasku ekipa „Beograd-puta” i „Gradske čistoće” u ulice trećeg i četvrtog prioriteta – ukazao je pomoćnik gradonačelnika. 

On je podsetio da su dovoljne količine soli podeljene mesnim i stambenim zajednicama, ponovio je apel sugrađanima da očiste sneg ispred svojih zgrada i lokala, a straijim sugrađanima poručio da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova.

Kada je reč o hidrološkoj situaciji, Mladenović je istakao da se ona prati, kao i da se s proleća očekuje veći vodostaj reka zbog obimnih padavina u čitavoj Evropi.

– Radimo na tome da budemo spremni kada je reč o vodostaju na vodama prvog i drugog reda, kako bismo predupredili probleme. Važno je imati dobre planove i obučeno ljudstvo – zaključio je Mladenović.