ponedeljak, 14. januar 2019.

Tri meseca do 32. Beogradskog maratona

Pripreme za 32. Beogradski maraton odvijaju se po planu i ušle su u završnu fazu – poslednjih 90 dana do održavanja ovog događaja od posebnog značaja za Grad Beograd. Ovogodišnji maraton biće održan 14. aprila pod sloganom „Trči, uživaj, pomozi nekome”.

Grad Beograd će učešćem svojih sekretarijata, preduzeća i službi podržati jedan od najznačajnijih i najvećih sportskih događaja u našem gradu kako bi organizacija trke bila besprekorna i maraton ostvario zacrtane ciljeve. Beogradski maraton je sebi postavio zadatke po pitanju masovnosti u svim trkama, sprovođenja humanitarnih kampanja, promocije Beograda i Srbije, pristupačnosti događaja što većem broju naših građana – uključujući osetljive kategorije stanovništva, realizaciju ciljeva iz oblasti zaštite životne sredine.

Posebnu dimenziju ovogodišnjem Beogradskom maratonu daće projekat „Jedan pojas, jedan put” (One belt one road marathon series) kao prvi ovakav događaj u svetu van teritorije Kine. Ovaj projekat podrazumeva široke oblike saradnje sa Kinom u oblastima promocije Beograda i Srbije u Kini, kao i Kine u Srbiji, dovođenja većeg broja učesnika i gostiju iz Kine na Beogradski maraton, kao i međusobne razmene znanja i iskustava. 

Želja i misija Beogradskog maratona je da trčanje kao pokret zdravlja postane svakodnevni vid rekreativne aktivnosti u što širim kategorijama stanovništva. Takav dugogodišnji trend odgovornog odnosa prema pojedincu i društvu u celini bio je presudan da Beogradski maraton dobije najznačajniju svetsku nagradu „AIMS Social award 2018” (Maratonski oskar) od Svetskog udruženja maratona i uličnih trka kao priznanje za izuzetno kvalitetnu organizaciju događaja i sprovođenje ciljeva koji su doprineli razvoju trkačkog pokreta u svetu.