petak, 18. januar 2019.

Radojičić: Fascinantan doček ruskog predsednika, potpisan važan sporazum za Beograd

Gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić izjavio je da je doček ruskog predsednika Vladimira Putina ispred Hrama Svetog Save u Beogradu bio fascinantan, te da se kao prvi čovek srpske prestonice oseća ponosno jer je sve proteklo dostojanstveno, bez ijednog incidenta.

– Dolazak predsednika Putina je poruka podrške politici predsednika Aleksandra Vučića, ali i svima nama. Isto tako je vrlo važno da je to poruka i celom svetu da ravnoteža postoji, a to je veoma značajno – istakao je Radojičić gostujući u emisiji „Panorama” na Studiju B.

Radojičić je ukazao da je juče potpisan veoma važan sporazum sa ruskom delagacijom, a koja se tiče Grada Beograda.

– U ime Grada Beograda potpisao sam sporazum sa direktorom ruske kompanije „Boos lajting grup”, koja je uz „Simens”, „Filips”, kineske i japanske kompanije jedna od najvećih u svetu u domenu energetsko-efikasne rasvete. Sa ovom kompanijom zajedno ćemo raditi na novom konceptu osvetljenja srpske prestonice. Posebno ćemo se baviti  dekorativno-fasadnom rasvetom koja značajno može da se unapredi. Hram Svetog Save je jedan od najvažnijih objekata na kojem će se raditi projekat fasadno-dekorativne rasvete – ukazao je gradonačelnik.

On je podsetio da je ruska nauka otišla daleko u tehnološkim dostignućima, vrlo značajne stvari su, kako je rekao, uradili u pogledu „smart sitija”, veštačke inteligencije, kao i u primeni pametnih tehnologija u pogledu poljoprivrede. Takođe je dodao da će doček ruskog predsednika pozitivno uticati i na bolji imidž Beograda u svetu, kao i privlačenje turista u još većem broju.

Kada je reč o turizmu, Radojičić je podsetio da je Beograd poslednjih godina napravio značajan napredak i da se iz godine u godinu beleži procentualno dvocifreno povećanje broja turista. On je istakao da je to veoma važno jer svaki deseti Beograđanin na direktan način zarađuje od turizma, dodavši da više od 40 odsto turista poseti neki od muzeja u srpskoj prestonici i da moramo da vodimo računa da u svemu sačuvamo naš duh i tradiciju.

Kada je reč o velikim projektima, on je istakao da vizija predsednika Aleksandra Vučića o izgradnji Beograda na vodi nezadrživo ide napred. U skladu sa svetskim prestonicama, Beograd na vodi biće jedan od novih centara glavnog grada Srbije. Takođe je istakao da će izgradnja gondole od Kalemegdana do Ušća promeniti izgled Beograda.

– Krenuli smo iz pozicije da će gondola biti turistička atrakcija, ali biće i više od toga. Počinje da se radi projekat. Po njegovom završetku, izgradnja gondole će trajati 275 dana. Pored turističke atrakcije, gondolom će moći da se preveze 3.000 ljudi na sat i tako ćemo imati moderan način transporta sa jedne na drugu stranu reke – ukazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je istakao da se radi na realizaciji i drugih veoma važnih projekata, kao što je Prihvatilište za decu od 1.700 kvadratnih metara u koje je predviđeno useljenje 25. februara, podsetivši da postojeća zgrada ima svega 250 kvadrata. Takođe je dodao da projekat „Tiršova 2” ide svojim tokom. U izradi je studija izvodljivosti, koja treba da se završi do septembra, posle toga se raspisuje tender i kreće se sa realizacijom projekta početkom 2020. godine, s namerom da Tiršova bude jedna od vodećih institucija u regionu, sa novim konceptom lečenja dece.

Kada je reč o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Radojičić je najavio niz investicija u toku ove godine, podsetivši da se radi dogradnja Doma zdravlja u Obrenovcu, da se očekuje početak izgradnje doma zdravlja u Borči, zdravstvene stanica u Ugrinovcima, ambulante u Kumodražu, izgradnja novog doma zdravlja u Batajnici, rekonstrukcija postojećeg u Zemunu, kao i rekonstrukcija 13 drugih domova zdravlja širom prestonice. Njegov cilj je takođe da, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, napravi i značajan doprinos u organizaciji kako bi naši sugrađani manje čekali na preglede, podvukao je prvi čovek Beograda.

Radojičić je istakao da je prethodnih godina puno urađeno na rekonstrukciji ulica, da se trenutno izvode radovi na postavljanju šina na Mostu na Adi, zatim rekosntrukcija Bulevara patrijarha Pavla, Karađorđeve ulice i Savskog keja, kao i Trga republike. Završava se, prema njegovim rečima, tender za rekosntrukciju ulica 27. marta, Kraljice Marije, Džordža Vašingtona i Cara Dušana. Posle toga slede radovi u Kneza Miloša, Tadeuša Košćuška, Beogradskoj i Starine Novaka, kao i u Glavnoj ulici u Zemunu. Zbog velikog broja rekonstrukcija ulica, potrebno je napraviti dobru koordinaciju radova, istakao je gradonačelnik.

Takođe je podsetio da je završen tender za izgradnju četiri podzemne garaže u Beogradu, koje će biti na Studentskom i Trgu republike, u Fruškogorskoj i Vlajkovićevoj ulici, kapaciteta 1.800 parking mesta, a prvi radovi kreću početkom ove godine.

– Verujem da sa vizijom koju poseduje rukovodostvo Beograda i realizacijom projekta „pametnog i zelenog grada” možemo da napravimo uštede i ekološko prihvatljive koncepte, pre svega u saobraćaju, kako bi na taj način unapredili kvalitet života naših građana – zaključio je gradonačelnik.