subota, 19. januar 2019.

Radojičić: Moskva kao uzor za ekološki način osvetljenja grada

Dolazak predsednika Putina je poruka podrške politici Aleksandra Vučića i svima nama, ali i poruka celom svetu da ponovo postoji ravnoteža u svetskoj politici, rekao je gradonačelnik prof. dr Zoran Radojičić gostujući na TV Studio B.

On je naglasio da je tokom posete ruskog predsednika bilo puno važnih susreta i da je  Grad Beograd potpisao sporazum sa kompanijom BOOS LAJTING GRUP, koja se bavi rasvetom i osvetljenjem i koja je jedna od najvećih kompanija u toj oblasti uz „Simens”, „Filips” i važne kineske i japanske kompanije. 

– Potpisali smo sporazum da ćemo sa ovom kompanijom ubuduće raditi analizu, da će nas oni savetovati i da ćemo u perspektivi raditi na tom novom konceptu rasvete grada Beograda. To znači, sa jedne strane ekološki prihvatljiviji način osvetljenja, a s druge i veliku uštedu u energiji, tako da su mnogi gradovi u Evropi i svetu prešli na taj način osvetljenja. Ova energetska efikasnost je deo koncepta „smart sitija” – rekao je Radojičić, dodavši da se u razgovoru sa predstavnicima ove kompanije moglo čuti da Putin jako obraća pažnju na to, kao i da kada kosmonauti sleću na zemlju, imaju dva orijentira – jedan je Pariz, grad svetlosti, a drugi Moskva, koja je u poslednje vreme postala svetla tačka zahvaljujući upravo ovoj kompaniji.

Gradonačelnik je posebno istakao da će se zajedno sa predstavnicima kompanije BOOS LAJTING GRUP ubuduće baviti gradskom rasvetom, ali i fasadnom i dekorativnom rasvetom koja može značajno da unapredi i ulepša našu prestonicu.  

– Takođe smo pričali i o tome da Hram Svetog Save treba da se osvetli na drugi način i značajno bolje nego što je sada. Mislim da će, ako budemo realizovali taj projekat, to biti još jedan iskorak u turističkoj ponudi Beograda, iako je ovo mesto zaista uvek posećeno – rekao je Radojičić.

On je dodao da je veoma važna saradnja Grada Beograda sa ruskim kompanijama i podsetio da je tokom posete ruskog predsednika organizovan i sastanak o digitalnom dijalogu između firmi iz Rusije i sličnih firmi iz Srbije.

 – Firme iz Rusije su zaista daleko otišle na planu pametne tehnologije, vrlo značajne stvari su uradili i u domenu poljoprivrede, koncepta „smart sitija”. Videli smo kako se ti podaci koriste u Moskvi da bi grad bolje funkcionisao. Implementacija ovih stvari u našem gradu mene kao gradonačelnika izuzetno interesuje i ona otvara mnoge perspektive – istakao je gradonačelnik.

Radojičić je rekao da je ponosan što je imao priliku da se pozdravi i upozna sa ruskim predsednikom i da predstavnicima ruske delegacije predstavi projekte koji se rade u našem gradu. On je pomenuo i da su na svečanom ručku sa ruskim predsednikom Putinom bili, između ostalih, i Emir Kusturica i Miloš Biković, koje veoma ceni i koji su svojevrsni ambasadori naše zemlje u Rusiji, ali i svuda u svetu.

Govoreći o menjanju imidža naše zemlje i naše prestonice u svetu, Radojičić je ponovio da se veliki broj zemalja trudi da se u oblasti turizma, koji je jedna rastuća grana, što bolje pozicionira u Evropi i svetu. 

– Beograd je poslednjih godina napravio jedan značajan pomak u toj oblasti, a svoj doprinos novom i pozitivnom imidžu naše zemlje i Beograda daju javne ličnosti koje nas na najbolji način prezentuju u svetu – istakao je gradonačelnik Radojičić.
 

NAPOMENA – Autor fotografije gradonačelnika Radojičića sa Putinom je Zoran Žestić, TANJUG