ponedeljak, 21. januar 2019.

Beogradski maraton od 2020. godine deo „Svetske maratonske serije”

Predstavnici Beogradskog maratona i serije trka „World marathon majors”, u kojoj se nalaze maratoni u Njujorku, Bostonu, Čikagu, Londonu, Berlinu i Tokiju, potpisali su ugovor o saradnji.

Potpisivanjem ovog ugovora, Beogradski maraton će 2020. godine postati deo čuvene serije kao jedini takav događaj u regionu. Radi se o novoustanovljenom sistemu rangiranja učesnika u kategorijama iznad 40 godina koji, u odnosu na svoje ostvarene rezultate na određenom broju izabranih maratona u svetu, stiču pravo da učestvuju na Svetskom prvenstvu za veterane 2021. godine na nekom od maratona iz serije „World marathon majors”. Ime maratona u okviru kojeg će biti održano Svetsko prvenstvo 2021. godine biće uskoro objavljeno. 

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić navodi da je posle Svetskog maratonskog oskara (AIMS Social award), dobijenog prošle godine u Atini, ovo drugo veliko svetsko priznanje koje je Beogradski maraton dobio za samo dva meseca, što je još jedan pokazatelj da je globalno prepoznat i cenjen u svetskom maratonskom pokretu, koji decenijama beleži stalni rast po broju učesnika i popularnosti. 

– Naravno, ovo priznanje je dodatni podstrek za dalji planski razvoj Beogradskog maratona, što podrazumeva poštovanje najstrožih tehničkih, bezbednosnih i zdravstvenih standarda, znanja i iskustva i stalnu saradnju i razmenu iskustava sa drugim najvećim i najznačajnijim organizatorima ovakvih događaja u svetu – rekao je Nikolić. 

On je istakao da nije lako održati korak u utakmici gde je konkurencija izuzetno jaka, sa hiljadama sličnih događaja koji imaju sistemsku i dugoročnu podršku gradova i sredina u kojima se održavaju. 

– Verujemo da ćemo, uz odgovarajuću podršku Grada Beograda i Republike Srbije, nastaviti putem uspeha i razvoja, da ćemo i dalje promovisati Beograd i Srbiju u svetu, kako bismo u narednim godinama postali i najbolji maraton u širem regionu. Ovo priznanje je jedan od razloga zašto već 32. Beogradski maraton 2019. godine mora biti podignut na još viši tehnički, programski i medijski nivo, što će poslužiti za još bolju promociju događaja i animiranje trkača da dođu na 33. Beogradski maraton 2020. godine  – zaključio je Nikolić.

Izvršni direktor „Abot World marathon majors” Tim Hadžima rekao je da postoji želja da se pomogne trkačima da postanu deo svetske globalne maratonske scene. 

– Ponosni smo da radimo i sarađujemo sa našim partnerskim maratonima, a od sada je i Beogradski maraton jedan od njih – rekao je Hadžima.