sreda, 13. februar 2019.

Radojičić i Ikonen o pametnim gradovima

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i ambasador Finske Perti Ikonen sastali su se danas u Starom dvoru povodom seminara „Pametni gradovi – Iskustva Finske“.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o pametnim rešenjima, odnosno upotrebi visoke tehnologije u različitim oblastima kako bi se unapredio kvalitet života građana. Budući da je Helsinki, kao prestonica Finske, prepoznat kao „pametan grad“, gradonačelnik i ambasador su se saglasili da njihova iskustva i modeli mogu biti korisni za Beograd.

Glavna tema susreta bio je seminar koji će ambasada Finske organizovati u maju i koji će predstaviti finska pametna rešenja u različitim oblastima, poput transporta, mobilnosti, pametnih zgrada. Ambasador Ikonen istakao je da će na seminaru svoja rešenja o pametnim gradovima prezentovati i predstavnici grada Helsinkija i nekoliko finskih kompanija koje posluju u Srbiji.

Gradonačelnik Radojičić istakao je da je za prestonicu, koja teži da bude pametan grad, značajno da čuje finske stručnjake.

– Važno je da se povezujemo i razmenjujemo mišljenja, jer zajedno možemo da unapredimo ovu oblast, kako bi naši gradovi bili funkcionalniji i prilagođeni građanima. Pametne tehnologije nam mogu pomoći da racionalnije koristimo resurse, da budemo efikasniji i da napravimo velike uštede – kazao je Radojičić.

Ovo je drugi susret dvojice zvaničnika. Gradonačelnik je u septembru primio u kurtoaznu posetu ambasadora Finske.