ponedeljak, 18. februar 2019.

Vesić: Šezdeset godina obećavana ulica u Mladenovcu uskoro potpuno završena

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas poslednju fazu radova na saobraćajnici Braće Badžak u Mladenovcu, čijom izgradnjom se dobija nova obilazna veza, a celokupan teretni saobraćaj izmešta iz centralnih ulica. Događaju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Marković i direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Branislav Popović. 

– Ova ulica je važna za Mladenovac jer predstavlja neku vrstu obilaznice oko ove opštine. Kada ulica bude u potpunosti završena, teretni i autobuski saobraćaj više neće ulaziti u centar Mladenovca. To će predstavljatia veliko rasterećenje za saobraćaj, a ujedno će se na taj način smanjiti i zagađenje vazduha – istakao je Vesić.

On je precizirao da je u sve tri faze radova Grad Beograd uložio gotovo 220 miliona dinara, odnosno nešto manje od dva miliona evra. 

– Prva faza radova realizovana je 2016. godine, kada je rekonstruisano 200 metara, zatim u drugoj fazi 600 metara, a ovo je poslednjih 200 metara do uključenja na državni put koji vodi ka Smederevskoj Palanci. Ovde je 60 godina obećavana ulica i ona će uskoro biti potpuno završena. Uz rekonstrukciju se rade i potporni zidovi zbog klizišta, zatim prilazi kućama, kao i kompletna kanalizacija, vodovod i gasovod. Kada sve bude završeno, to će biti više od 10.000 kvadratnih metara kolovoza, 1.864 metra vodovoda, više od 2.000 metara kanalizacije i oko 1.100 metara javne rasvete. Svi će imati trotoare, što je naročito važno za bezbednost učenika – naglasio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da je ovo primer kako grad može da ulaže novac za završetak izgradnje infrastrukture i posebno naglasio da se sada ulaže četiri puta više novca u prigradske opštine nego u prethodnom periodu i tako nadoknadđuje nedostajuća infrastruktura. 

– Za Mladenovac je važno što je Grad Beograd pre četiri godine ponovo pokrenuo sa mrtve tačke regionalni vodovod Makiš–Mladenovac, kako bi 2023. godine Mladenovac bio povezan na gradski dovovod. Od toga će korist imati ne samo Mladenovac već i sva naselja koja se nalaze uz put iz opština Voždovac, Grocka, Sopot. Takođe, projekat metroa podrazumeva dve linije metroa i četiri linije Bg voza, a jedna od ovih potonjih voziće do Mladenovca sa intervalom od 10 do 15 minuta. Na taj način građani Mladenovca će biti deo Beograda – istakao je Vesić.

Sa Vladom Srbije, kako je istakao, radi se na obnavljanju industrijskih kapaciteta kako bi se otvorila nova radna mesta.  

– Do sada investitori u prigradskim opštinama nisu dobijali subvencije države, jer su prigradske opštine imale istu kategoriju kao centar grada. Sada smo, u dogovoru sa Vladom RS, ove prigradske opštine izvukli iz te kategorizacije, što znači da ćemo investitorima moći da ponudimo subvencije za investiranje u sedam prigradskih opština. Naš plan je da u naredne četiri godine svaka prigradska opština dobije makar jednu investiciju, kao što je to slučaj u Obrenovcu – rekao je Vesić.

Predsednik opštine Mladenovac Vladan Glišić izrazio je zadovoljstvo što se ova investicija privodi kraju i zahvalio predstavnicima grada na podršci u realizaciji ovog projekta, koji je od izuzetne važnosti za građane Mladenovca.