ponedeljak, 18. februar 2019.

Gradonačelnik sa ambasadorom Češke

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić ugostio je danas u Starom dvoru ambasadora Republike Češke Tomaša Kuhtu.

Dvojica zvaničnika razgovarala su o iskustvima Praga koja mogu biti korisna Beogradu i o zajedničkim projektima.

Radojičić i Kuhta su se saglasili da osim po pitanju metroa, Beograd po još mnogo čemu može da se ugleda na Prag i da uči iz njegovih iskustava. Oni su takođe razgovarali i o unapređenju saradnje dve prestonice.

– Prag je puno toga postigao tokom prethodnih godina i ta iskustva mogu biti korisna Beogradu kako bismo implementirali više pozitivnih primera. Tretiranje otpada, prečišćavanje voda, transport i turizam su samo neke od oblasti u kojima je napredak Češke i njene prestonice vidljiv i sigurno da iz toga mnogo možemo da naučimo – rekao je Radojičić.

Ambasador Češke se interesovao za projekat beogradskog metroa i naglasio raspoloženost čeških kompanija da učestvuju u izgradnji. Gradonačelnik ga je informisao da je u toku prefizibiliti studija, koju radi francuska kompanija „Ežis”, i dodao da se mnoge zemlje raspituju za ovaj projekat.

Gradonačelnik i ambasador osvrnuli su se i na intenzivnu saradnju u oblasti zdravstva.  

– Pomagali smo rekonstrukciju Doma zdravlja Rakovica još u vreme poplava 2014. godine i finansirali nekoliko projekata. Svake godine se trudimo da pomognemo, a tokom tekuće kupićemo kola za dijalizu – rekao je Kuhta i istakao dobre odnose srpskih i čeških lekara.