utorak, 19. februar 2019.

Vesić: Beograd i gradske opštine uz Srbe sa Kosova i Metohije

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić potpisali su danas u Palati „Srbija” Protokol o saradnji između opština Grada Beograda i opština na teritoriji Kosova i Metohije koji predviđa saradnju u više oblasti.

Događaju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović i načelnica Gradske uprave Grada Beograda Sandra Pantelić.  

Protokolom je predviđeno da Kancelarija za KiM i Grad Beograd koordiniraju, usmeravaju i pružaju kontinuiranu neophodnu pomoć i podršku opštinama sa ciljem direktnog i trajnog poboljšanja životnog standarda građana na teritoriji KiM, a u skladu sa identifikovanim potrebama i razvojnim prioritetima.

Vesić je ovom prilikom naglasio da današnji događaj ima nekoliko poruka, a prva je da je Beograd glavni grad svih Srba gde god da žive.

– Zato Beograd počinje sa ovom akcijom jer ima posebnu obavezu prema Srbima bilo gde da žive. Današnji događaj znači da niste sami i da su Beograd i beogradske opštine sa vama – rekao je Vesić.

On je dodao da je važno da su Srbi počeli da potpisuju međusobne sporazume, da sarađuju i naglasio da Beograd ima posebnu obavezu prema svim Srbima, a posebno prema najugroženijima, kao što je to narod sa Kosova i Metohije. 

– Imamo posebnu obavezu da pomažemo naše ljude koji su ostali uprkos svim pritiscima i zato ovaj sporazum znači da ih nećemo samo pomagati materijalno i u vidu obnavljanja infrastrukture, već ćemo se truditi da organizujemo koncerte, predstave, turističke obilaske glavnog grada Srbije – rekao je on i dodao da će u toku ove i naredne godine biti realizovani dogovoreni projekti.

Zamenik gradonačelnika rekao je da je ova saradnja potrebna ukoliko želimo da se naši ljudi zadrže na tim prostorima. 

Marko Đurić je naglasio da mu je drago što su Srbi počeli da potpisuju različite sporazume.

– Veoma sam srećan danas zbog toga što smo i mi Srbi počeli da potpisujemo različite sporazume, različite akte koji nas čine međusobno bližima i koji znače da jačamo saradnju među našim opštinama – rekao je Đurić.

Saradnja između opština biće realizovana u oblasti kulture, umetnosti, zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, privrednog razvoja, infrastrukture, kao i u drugim oblastima.

Nakon potpisivanja ovog protokola o saradnji, bilateralne protokole potpisali su predstavnici 19 lokalnih samouprava sa KiM i 15 beogradskih opština.