četvrtak, 14. mart 2019.

Ove godine za podsticaj poljoprivrednicima 200 miliona dinara

Podsticaji koje Sekretarijat za privredu i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede daju poljoprivrednim preduzetnicima predstavljeni su sinoć u Rakovici. O državnim podsticajima govorio je pomoćnik ministra Aleksandar Bogićević, a iz Sekretarijata za privredu Dragana Stepanović i Biljana Šuka.

Imajući na umu značaj i uticaj koji podsticajna sredstva u oblasti poljoprivrede imaju za registrovane poljoprivredne proizvođače sa teritorije Beograda, Sekretarijat za privredu je u 2019. godini budžetom Grada Beograda obezbedio 200 miliona dinara za te namene. U odnosu na period od 2013. godine, budžet za bespovratna podsticajna sredstva u oblasti poljoprivrede uvećan je deset puta. 

Podsticajna sredstva planirana su za oblasti voćarstva i povrtarstva, kao i za stočarstvo. Planirana su i sredstva za nabavku novih poljoprivrednih priključnih mašina jer zastarela mehanizacija predstavlja ograničavajući faktor razvoja poljoprivrede. Takođe, u cilju izmene strukture ishrane stanovništva grada Beograda u korist zdrave hrane, posebno kod mlađih kategorija stanovništva, rekonvalescenata i starijih sugrađana, predviđena su i izdvajanja za podsticaj pčelarstvu. Sekretarijat za privredu će ove godine sprovesti i obuke iz navedenih oblasti.

Planirano je i učešće na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu i Sajmu etno-hrane i pića u Beogradu. Na ovim sajmovima će poljoprivredni proizvođači i opštine sa teritorije grada Beograda potpuno besplatno koristiti izložbene prostore sajmova na kojima mogu promovisati, izlagati i prodavati svoje proizvode.

Učesnike je na skupu pozdravio i predsednik opštine Vladan Kocić, koji je pozvao poljoprivredne proizvođače da apliciraju za državne podsticaje. Kocić je, između ostalog, rekao da su vrata opštine uvek otvorena za sve kojima je potrebna pomoć pri apliciranju za subvencije, kao i za pomoć pri registraciji poljoprivrednih gazdinstava. 

Na skupu je govorila i Milica Jenković, direktorka Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Mladenovac, kao i Vladimir Jovanović, koji je u Opštini Rakovica zadužen za poljoprivredu. Gosti su bili poljoprivredni proizvođači iz Rakovice i Beograda, kao i oni koji planiraju da se bave poljoprivrednom proizvodnjom. 

Svi posetioci dobili su flajer na kojem su predstavljeni državni podsticaji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i podsticaji preko IPARD programa za 2019. godinu.