petak, 15. mart 2019.

Vršnjačka edukacija za povećanje bezbednosti dece u saobraćaju

Članica Gradskog veća Elena Bilić prisustvovala je danas obuci „Vršnjačka edukacija”, u okviru projekta „Povaćanje bezbednosti dece u saobraćaju”, u OŠ „Kraljica Marija” u Ovči, gde su učenici druge godine GSP Tehničke škole održali jednočasavno interaktivno predavanje, u organizaciji Agencije za bezbednost u saobraćaju.

Bilićeva je zajedno sa direktorkom ove škole Sanjom Pavić Rajak zahvalila predstavnicima Agencije za bezbednost u saobraćaju Dušku Pešiću i Raši Trifunoviću na ozbiljnom pristupu prevenciji od bilo kakvih saobraćajnih nezgoda i podučavanju najmlađih. 

– Jedan od ciljeva obrazovanja jeste da učenici efikasno koriste znanja i pokažu odgovornost. „Vršnjačka edukacija” je produktivan vid učenja, jer nesporan je uticaj vršnjaka i uopšte šire zajednice na odrastanje i sazrevanje – rekla je članica Gradskog  veća i dodala da je obaveza vaspitno-obrazovnih ustanova da naizmenično, primenom oblika i metoda u nastavi, učenje učine zabavnim, a da se pri tome ostvari konačan cilj, koji je u ovom slučaju povećanje bezbednosti dece u saobraćaju. 

Direktorka Sanja Pavić Rajak objasnila je da je ova škola, u saradnji sa Saobraćajnim fakultetom, i ranije bila uključena u uspešne projekte edukacije đaka.

– Drago mi je da nastavljamo sa edukacijom naših đaka o funkcionisanju i bezbednosti u saobraćaju. Uvek smo radi da se odazovemo ovakvim i sličnim pozivima i doprinesemo da naši đaci budu odgovorni učesnici saobraćaja – rekla je Sanja Pavić Rajak.

Agencija za bezbednost u saobraćaju organizuje projekat „Povećanje bezbednosti dece u sabraćaju” za više razrede osnovnih škola. Projekat je podeljen u tri modela nastave za đake, kako bi im približili značaj ove teme. Prvi model je „Vršnjačka edukacija”, gde đake edukuju učenici iz GSP Tehničke škole, drugi je predstava za decu petog i šestog razreda, dok je treći model interaktivna nastava sa predavačima i poznatim ličnostima.