subota, 16. mart 2019.

Gradonačelnik Radojičić: Za rekonstrukciju Velikog stepeništa oko 14,5 miliona dinara

U toku je rekonstrukcija Velikog stepeništa na Kalemegdanu, kako bi jedan od simbola Beogradske tvrđave bio bezbedan za mnogobrojne posetioce i imao izgled kakav zaslužuje, istakao je gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić.

Radojičić je objasnio da se Veliko stepenište u potpunosti rekonstruiše, zbog mnogobrojnih pukotina i krupnih komada koji nedostaju, a pre svega zbog nebezbednosti za posetioce, o kojoj svedoče i mnogobrojne prijave upućene od građana i inspekcije.

– Reč je o obimnim radovima, za koje je Grad Beograd izdvojio 14,5 miliona dinara. Projekat su izradili stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, koji su tražili najbolje rešenje. Zbog obima radova, bezbednosti posetilaca i dužine realizacije, odlučeno je da se projekat podeli u dve faze. Tako će se narednih meseci, u prvoj fazi rekonstruisati Veliko stepenište, a druga faza radova predviđa rekonstrukciju i sanaciju vidikovca – objašnjava Radojičić i dodaje da će u okviru zamene završne obloge stepeništa, kamen neotporan na vremenske uslove biti zamenjen kvalitetnijim kamenim blokovima približnog izgleda – naveo je Radojičić.

Veliko stepenište, izgrađeno 1928. godine, predstavlja najmonumentalniji parkovski motiv Kalemegdana. Idejni projekat je autorsko delo Aleksandra Krstića, tadašnjeg šefa Odseka za parkove. Pre tačno 30 godina, 1989. godine u potpunosti su zamenjene obloge stepeništa i ograda. Poslednja sanacija velikog stepeništa rađena je 2006. godine i tom prilikom je korišćen veštački kamen nepoznatog sastava i zakrpe. Ovakav metod sanacije ubrzo je pokazao svoje loše strane i na stepeništu su se pojavila još veća oštećenja. Stanje gazišta pre rekonstrukcije koja je sada započeta bilo je takvo da je svako gazište imalo mnogobrojne pukotine, a na brojnima su nedostajali veliki komadi.

Podsećamo, prošle godine su izvršeni radovi na rekonstrukciji Malog stepeništa Jelisavete Načić, gde je bilo moguće sačuvati najveći deo originalnog gazišta, što je učinjeno i što se inače primenjuje kad god je to moguće.

Napomena: Fotografije stepeništa su pre rešenosti da se rekonstruišu. Crno-bela fotografija je iz perioda 1989.