sreda, 20. mart 2019.

Češka delegacija u poseti Šahovskom klubu „Vidikovac”

Šahovski klub „Vidikovac” obeležio je danas 15 godina postojanja, a jubileju su prisustvovali član Gradskog veća Filip Marjanović, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić. Gosti ovog kluba bili su i predsednik Odbora za kulturu, obrazovanje, omladinu i sport Poslaničkog doma Parlamenta Republike Češke Vaclav Klaus i ambasador Republike Češke u Srbiji Tomaš Kuhta.

Miličković je rekao da se Šahovski klub „Vidikovac” do sada istakao impresivnim rezultatima, ali i kvalitetom rada sa decom.

– Besplatnim sadržajima ovaj klub je kod velikog broja rakovičkih mališana probudio ljubav prema šahu. Kao neko ko je šahista i uživa u ovoj lepoj igri, mogu da kažem da je šah bitan ne samo za mentalni razvoj dece već i za nas odrasle, jer nas tera da razmišljamo, da kombinujemo i u kratkim vremenskim periodima donosimo strateške i taktičke odluke – poručio je Miličković.

Vaclav Klaus je lokalnom klubu poželeo sreću i naglasio da se delegacija iz Češke trudi da u Srbiji unapredi saradnju u oblasti kulture, obrazovanja i sporta.

Predsednica Šahovskog kluba „Vidikovac” Marija Lukić izrazila je zadovoljstvo što je klub na dan obeležavanja jubileja ugostio delegaciju iz Republike Češke. 

– Trudimo se da omogućimo što više besplatnih sadržaja za naše članove, a Opština Rakovica nam pomaže u tome. Za 15 godina kroz naš klub je prošlo oko 7.500 mališana i iznedrili smo više stotina osvajača medalja na raznim prvenstvima, čak i šampiona Evrope – istakla je ona.

Ovaj klub ima i druge sadržaje, kao što je brzopotezni šah, ubrzani šah, a organizuju se i simultanke i druge aktivnosti, navela je ona i dodala da se zbog toga svrstavaju u kompletan klub koji pomaže deci u razvoju, te je to i bio razlog posete delegacije iz Češke.

Milosav Miličković i Vaclav Klaus odigrali su šahovske partije sa mladim šahistima kluba sa Vidikovca.