četvrtak, 21. mart 2019.

Vesić: Beograd pedeseti put domaćin deci Evrope

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas konferenciji za novinare u Dečjem kulturnom centru Beograda povodom 50. Međunarodnog susreta dece Evrope – „Radost Evrope”, koji se ove godine održava pod sloganom „Put u središte sreće” od 2. do 5. oktobra.

Vesić je istakao da se ove godine proslavlja jubilej ove manifestacije i da Beograd nema mnogo ovakvih lepih tradicija kada su u pitanju kulturne manifestacije.

– Beograd je pedeset godina domaćin manifestacije „Radost Evrope” i dočekuje i ugošćava decu iz čitave Evrope, koja upoznaju naš grad i sklapaju prijateljstva sa našom decom – rekao je Vesić.

On je naglasio da je Grad Beograd veoma ponosan na ovu manifestaciju i da je spreman da je podrži, kao i mnoge druge sadržaje Dečjeg kulturnog centra Beograda.

– Grad Beograd je izdvojio više novca za ovu manifestaciju, ukupno 10,5 miliona dinara, pored donacija Fondacije „Dragica Nikolić”, koja je takođe izdvojila određenu svotu novca i ovim putem se gospođi Nikolić zahvaljujem na velikoj podršci – rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da svako ko je pomogao ovu manifestaciju, omogućio je da se Beograd bolje predstavi u inostranstvu.

Vesić je najavio da će ove godine učestvovati oko 500 učesnika iz 20 zemalja i tom prilikom zahvalio svim članovima organizacije ove manifestacije.

– Zahvaljujem svima koji vredno rade na tome da se iz Beograda pošalje lepa slika u svet. Ulazak u drugi deo veka „Radosti Evrope” traži od nas da budemo još bolji i da napredujemo – rekao je Vesić. 

Vesić je podsetio da je Dečji kulturni centar Beograda poslednjih nekoliko godina kompletno rekonstruisan i osposobljen da prima mnogo više sadržaja za mlade ljude i decu, što do sada, nažalost, nije bio slučaj.

Predsednica Odbora manifestacije Dragica Nikolić podsetila je na važnost Donke Špiček, čija je ideja od pre pet decenija o okupljanju dece iz Evrope postala i ostala jedan od simbola Beograda. Ona je podelila i iskustva nekadašnjih učesnika manifestacije i dodala da je „Radost Evrope” zapravo priča o ljubavi i prijateljstvu i „beogradskom porodičnom nasledstvu”. 

Urednica scenskih programa u DKCB Ivana Tabori Obradović navela je da je slogan modifikacija naslova knjige Žila Verna, jer se u godini jubileja osvrćemo na prethodnih pedeset godina, kao svojevrsnu prekretnicu za naredni period.  Ideja je da manifestacija ostane verna detetu kao fokusu i akteru društvenog i kulturnog života, uz afiramaciju dečjeg stvaralaštva. 

U toku je kampanja na Instagramu i Fejsbuk stranici manifestacije pod nazivom „Podeli priču”, koja u duhu procesa digitalizacije arhivske građe ima za cilj da ovekoveči uspomene brojnih dosadašnjih učesnika. „Radost Evrope”, dodala je ona, za decu je prozor u svet i ta vrednost ne treba da se zaboravi. 

Na konferenciji za novinare govorili su i urednica Likovnog konkursa Lidija Seničar i dugogodišnji urednik dečjeg i školskog programa Televizije Beograd Vladimir Andrić. Najavljeno je da će više školskih prostora biti oplemenjeno muralima, gde će se naći autentični dečji likovni radovi koje će na zidove preneti profesionalni umetnici.