petak, 22. mart 2019.

Nikodijević: Svi domovi zdravlja dobiće novu medicinsku opremu

Predsednik Skupština grada Nikola Nikodijević obišao je danas Dom zdravlja u Grockoj koji je nedavno opremljen novim rendgenom i ultrazvučnim aparatom. On je tom prilikom istakao da će Grad Beograd nastaviti sa ulaganjima i ponovio opredeljenje prema kojem primarna zdravstvena zaštita mora biti jednakog kvaliteta i dostupna svim građanima. 

Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Milan Janković, sekretarka za zdravstvo Vera Dražić i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Radisav Šćepanović. 

Nikodijević je podsetio da Grad Beograd u poslednjih nekoliko godina nastoji da obezbedi dovoljan broj lekara u rubnim opštinama i iste uslove kao u centralnim. 

– Grad Beograd je odgovoran za primarnu zdravstvenu zaštitu i tokom prethodnih godina smo se, zajedno sa opštinom i direktorom Doma zdravlja u Grockoj, trudili da obezbedimo dovoljno savremene opreme, ali i da shodno mogućnostima saniramo ostale nedostatke u ovom objektu i drugim zdravstvenim stanicama na ovoj opštini. Dom zdravlja je dobio novi rendgen i ultrazvučni aparat. Na teritoriji Grocke godišnje oko 10.000 ljudi obavi ultrazvučnu i rendgensku dijagnostiku, što dovoljno govori o potrebama Doma zdravlja za ovim aparatima – rekao je Nikodijević. 

On je istakao da će biti nastavljeno sa ulaganjima i da je za ovu godinu opredeljeno 10,5 miliona dinara, uz 7,5 miliona koji su namenjeni sanaciji zdravstvenih stanica na teritoriji Grocke. 

– U drugoj polovini godine planirano je da se rade nove zdravstvene stanice u Vinči, Pudarcima i Kamendolu, uz pomoć sredstava u visini od 4,5 miliona evra koja će obezbediti Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije. Ovaj dom zdravlja je prošle godine dobio i dva sanitetska vozila, dok će ove godine biti kupljena još tri putnička koja će biti namenjena osobama koje putuju na hemodijalizu. Pacijenti sa ove opštine koji idu na hemodijalizu nemaju adekvatne uslove i to će za nas biti prioritet. Postoji objekat koji je nedovršen, na gradu je da se uradi projekat i okončaju radovi, nakon čega će resorno ministarstvo obezbediti kadar i opremu. U Grockoj postoji 88 pacijenata koji svaki treći ili četvrti dan putuju po 70 kilometara zbog hemodijalize i to mora da se promeni – naglasio je predsednik gradske skupštine. 

Prema njegovim rečima, verovatno je moglo da se uradi i više da ovaj dom zdravlja nije bio preopterećen dugovima. Od 2003. do 2008. godine, naveo je Nikodijević, napravljen je dug od 186 miliona dinara, koji je vraćen prošle godine uz pomoć Grada Beograda. 

– U pitanju je iznos koji je Republički fond za zdravstveno osiguranje uplatio Domu zdravlja Grocka u pomenutom periodu za nabavku lekova, a koji je nenamenski potrošen. Za taj novac mogli smo da kupimo 16 rendgenskih aparata, 62 ultrazvuka ili 37 sanitetskih vozila. Tako nešto ne sme više nikada da se dogodi u zdravstvenim centrima na teritoriji grada Beograda. Uprkos činjenici da smo bili opterećeni dugovima, građani Grocke ne smeju da budu „kažnjeni” i zbog toga ćemo nastaviti sa ulaganjima. Rezultati takve politike biće veoma brzo vidljivi kako u Grockoj tako i na čitavoj teritoriji grada Beograda – poručio je Nikodijević. 

Državni sekretar Radisav Šćepanović rekao je da su nakon konsolidacije javnih finansija, zahvaljujući odgovornoj fiskalnoj politici, Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije u situaciji da ulože mnogo više sredstava nego što je ranije bio slučaj. 

– U okviru tih ulaganja vodiće se računa da sve bude racionalno, ali na visokom tehnološkom nivou. Izmene zakona koje će sve ovo omogućiti i ubrzati, veoma brzo će se naći u skupštinskoj proceduri i mislim da će građani sigurno osetiti poboljšanje kvaliteta – rekao je Šćepanović.