petak, 22. mart 2019.

Isplaćena pomoć za blizance

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je danas da je od početka godine za ostvarivanje prava za novčano davanje porodilji koja dobije blizance urađeno 57 rešenja, na osnovu kojih je urađena isplata. 

– Grad Beograd kontinuirano sprovodi odgovornu socijalnu politiku u cilju podsticanja rađanja, kao i podrške roditeljima i porodiljama. Od početka godine bilo je 57 blizanačkih porođaja i rođeno je 114 beba – istakla je resorna sekretarka. 

Ona je dodala da je zahvaljujući dobroj socijalnoj politici u budžetu za 2019. godinu predviđeno dovoljno sredstava da svaka porodilja bude na taj način obezbeđena. 

– Pored podsticanja nataliteta, grad želi da pruži finansijsku podršku porodicama koje imaju više dece i podrži majke u nameri da prošire svoju porodicu, pokazujući time da brine o najmlađim sugrađanima – rekla je Nataša Stanisavljević.

Ona je podsetila da porodilje u Beogradu, u skladu sa Odlukom o izmenama i dopunama Odluke o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji grada Beograda, ostvaruju pravo na novčano davanje porodilji, pravo na novčano davanje nezaposlenoj porodilji, pravo na novčano davanje porodilji za prvorođeno dete, pravo na novčano davanje porodilji za trećerođeno dete i pravo na novčano davanje porodilji za blizance u iznosu od 50.000 dinara. To praktično znači da za prvi blizanački porođaj (prvo i drugo dete) ukupna novčana davanja Grada Beograda iznose 80.000 dinara, a ukoliko je porodilja nezaposlena 130.000 dinara. Za drugi blizanački porođaj (drugo i treće dete) ukupna novčana davanja  iznose 100.000 dinara, a ukoliko je porodilja nezaposlena 150.000 dinara.

Uslov za ostvarivanje navedenog prava je, kako se navodi, da porodilja ima prijavljeno prebivalište na teritoriji grada Beograda najmanje godinu dana pre rođenja deteta. Zahtevi za materijalno davanje za blizance, kao i za sva druga  novčana davanja Grada Beograda porodiljama mogu se podneti elektronskim putem preko portala E-beba još u porodilištu. Predaja zahteva vrši se i preko pisarnice Gradske uprave radnim danima od 7.30 do 15.30 časova, u Ulici 27. marta 43-45. Prilikom podnošenja zahteva, potrebno je da stranka donese očitanu ličnu kartu, a svu ostalu dokumentaciju zaposleni  pribavljaju po službenoj dužnosti, precizira se u saopštenju.