nedelja, 24. mart 2019.

Nikodijević i Vesić položili venac na spomen-obeležje na Straževici

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić položili su venac na spomen-obeležje na Straževici povodom 20 godina od početka NATO agresije na Srbiju 1999. godine.

Događaju su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srbije Nebojša Stefanović i Aleksandar Antić, član Gradskog veća Filip Marjanović, vršilac dužnosti sekretara za upravu Nikola Prelević, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milosav Miličković, kao i predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić.

Nikodijević je podsetio da Grad Beograd svake godine na Straževici obeleževa početak NATO agresije na našu zemlju, s obzirom na to da je, kako je rekao, ovde pala prva bomba bačena na Beograd i da je na ovom mestu poginuo prvi vojnik tadašnje Jugoslavije.

– Dužnost svih nas je da čuvamo sećanje na sve vojnike i pripadnike policije koji su braneći svoju zemlju izgubili živote, ali i na sve nevine civilne žrtve kojih je bilo mnogo tokom NATO agresije. Dvadeset godina kasnije te rane bole kao prvog dana. Posao države i društva je da žrtve nikada ne zaboravimo, kao i da pomognemo njihovim porodicama – rekao je Nikodijević.

Prema njegovim rečima, svaka ozbiljna država se temelji na sećanju i poštovanju svojih heroja koji su izgubili živote za slobodu.

– Opredeljeni smo da stvaramo modernu, razvijenu, evropsku Srbiju, ali ona počiva na temeljima koje su stvorili ljudi koji su dali svoje živote da bismo to danas mogli da radimo. Trudićemo se da se sirene koje signaliziraju vazdušnu opasnost više nikada ne čuju nad Beogradom i Srbijom, kao i da niko nikada više ne izgubi život braneći Srbiju. Želimo da stvorimo moderno i perspektivno društvo, kao i da očuvamo mir na Balkanu, što je vekovima bio veliki izazov. Verujem da su predsednik Vučić i ministar spoljnih poslova Dačić apsolutno posvećeni tom cilju. Svim žrtvama dugujemo veliku zahvalnost jer su dali život za slobodu u kojoj danas živimo – dodao je prvi čovek gradske skupštine.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da se na Straževici svake godine odaje počast vojnicima i ostalim žrtvama NATO agresije.

– Govorimo o budućnosti, ali njihovu žrtvu ne smemo da zaboravimo. Želimo da više nikada ne ratujemo, ali da bi bilo tako, ne smemo da izgubimo sećanje na one koji su, ne pitajući za cenu, bili prvi u odbrani otadžbine – rekao je Stefanović.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da danas, 20 godina nakon početka NATO agresije, odajemo počast svim žrtvama tog užasnog čina.

– Kao društvo i država moramo se, sa posebnim poštovanjem i pijetetom, sećati svih onih koji su dali živote za slobodu. Bombardovanje je trajalo 78 dana, zemlja je pretrpela ogromna razaranja, ali smo pokazali spremnost da damo i ono najvrednije kako bismo danas bili slobodni – rekao je Antić.