nedelja, 24. mart 2019.

Radojičić: Zašto su morale da stradaju nedužne žrtve na svom radnom mestu

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić položio je danas venac na spomenik „Zašto?” u Tašmajdanskom parku stradalim radnicima Radio-televizije Srbije 23. aprila 1999. godine povodom obeležavanja 20 godina od bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

Vence su položili i generalni direktor Radio-televizije Srbije Dragan Bujošević, v.d. direktora televizije Ilija Cerović, pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović i članovi porodice nastradalih.

Radojičić je podsetio da je tog 23. aprila oko 20 časova u zgradi televizije na svom radnom mestu život izgubilo 16 radnika.

– I sada, nakon 20 godina od nesreće u kojoj je život izgubilo 16 radnika Radio-televizije Srbije, ostaje pitanje „Zašto?”. Zašto su morale da stradaju nedužne žrtve na svom radnom mestu – rekao je gradonačelnik.

On je istakao da dodatnu patnju izaziva to što nakon toliko godina za ovaj kukavički i zločinački čin bombardovanja gradova i civilnih objekata niko nije odgovarao, ni po komandnoj, ni po individualnoj odgovornosti, niti je bilo čija krivica utvrđivana.

– Kukavički čin napada na medijsku kuću u kojoj su se nalazili civili, a koja ni po jednoj svetskoj vojnoj doktrini nije, niti je mogla da bude vojna meta i vojni cilj, agresorima nikada nećemo oprostiti – rekao je gradonačelnik Radojičić i dodao da heroje sa RTS-a nikada nećemo zaboraviti i da će oni zauvek živeti u našim srcima, mislima i rečima.

Radojičić je napomenuo da se i danas postavlja pitanje – zašto agresori bar nisu poštedeli civile i civilne objekte kad je napad na njih protivan svim pravilima Međunarodnog ratnog prava.

On je podsetio da su u NATO agresiji žrtve, nažalost, bila i deca, kao i omladina koja je tek stasavala.

– Sećamo se trogodišnje Milice Rakić iz Batajnice, devetomesečne bebe Bojane Tošović, dvogodišnjeg Marka Simića iz Novog Pazara, petnestogodišnje Sanje Milenković, a zločinački napad ugasio je živote i maturanata gimnazije Milana Iganjtovića i Gordane Nikolić. Stradanje dece ostavilo je nesagledive posledice na našu zemlju – poručio je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, najtužnije je to što su deca i nedužni civili postali simbol stradanja u ovoj nemilosrdnoj akciji, što nikada nije smelo da se dogodi.