petak, 5. april 2019.

Vesić primio nove vlasnike kompanije „14. oktobar” iz Kruševca i najavio poslove sa Beogradom

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić primio je predstavnike kompanije „Tatra” iz Grupacije ČSG, koja je kupila kompaniju „14. oktobar” iz Kruševca, gde razvija mašinsku obradu. „Čehoslovakija” (ČSG) jedna je od najvećih čeških kompanija, a delegaciju je predvodio Zdenek Zbitek. Sastanku su prisustvovali i Stevan Nikčević, predsednik Komiteta za saradnju Srbije i Češke, i Miloš Nenezić, gradski većnik Kruševca i direktor kompanije „Trajal”.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić zahvalio je češkoj kompaniji ČSG zato što ulaže u Srbiju. 

– Srbija je najbolja zemlja u Evropi za investiranje zbog dobrog poslovnog okruženja, otvorenosti državnih struktura za investiranje, kvalitetne radne snage i dobrog položaja – rekao je Vesić i dodao da je Srbija u 2018. godini privukla više investicija nego sve zemlje bivše Jugoslavije zajedno. 

Vesić je rekao da je, otkada je današnji predsednik Vučić postao prvi potpredsednik Vlade pa do danas, u Srbiji otvoreno skoro 200 fabrika u kojima radi oko 200 hiljada radnika.

Vesić je najavio da će Grad Beograd narednih godina kupovati nove tramvaje i reparirati neke od starih. Razgovaralo se o mogućnosti da kompanija „14. oktobar” remontuje stare češke tramvaje ČKD. 

– Za nas je najvažnije da se proizvodnja novih tramvaja i reparacija starih radi u Srbiji jer to znači posao za srpske radnike i povećanje bruto domaćeg proizvoda – naveo je Vesić i poručio da će zato „Simens, koji će proizvoditi tramvaje u Kragujevcu, i oni, koji ćete reparirati tramvaje u Kruševcu, imati prednost kada je u pitanju Grad Beograd. 

Vesić je dodao da se to odnosi i na preduzeće „Ikarbus”, koje je kupila kineska kompanija i koje počinje proizvodnju električnih autobusa.