nedelja, 14. april 2019.

Veliki broj besplatnih programa u okviru manifestacije „Dani Beograda”

Već sedamnaest godina, od 16. do 19. aprila slavimo „Dane Beograda”, a ova manifestacija nam na svojevrstan način ponovo pokazuje koliko naša prestonica ima bogatu istoriju, rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović gostujući na TV „Pink”.

– Mi smo ponosni na tu istoriju i mislim da je pravi način da se svake godine dodele priznanja našim najuspešnijim sugrađanima za dostignuća u prošloj godini. To je i prilika da na jedan lep način pokažemo sve ono što Beograd može da ponudi svojim građanima, ali i velikom broju gostiju i posetilaca – istakao je Mladenović.

On je najavio da program počinje u utorak, 16. aprila, svečanom sednicom Skupštine grada, kada se saopštavaju imena laureata Nagrade grada Beograda, a onda se nastavlja nizom programa, izložbi i koncerata.

– Svi programi u okviru manifestacije „Dani Beograda” su besplatni. Između ostalog, održaće se tri velika koncerta 16, 17. i 18. aprila na Kalemegdanu kod Spomenika pobedniku. Pored toga imaćemo tri javna vođenja kroz tri epohe koje je Beograd prošao. Jedna je srednjovekovna epoha,  vreme despota Stefana Lazarevića i srpske vlastele, druga je vezana za Otomansku imperiju i Osmansko cartsvo koja se posebno odslikava na Kalemegdanu i treća je epoha Obrenovića koja je vezana za oslobađanje Beograda i Srbije od turskog ropstva – rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, svoja vrata zainteresovanim posetiocima otvoriće veliki broj muzeja, a ulaz će, kao i za sve ostale programe, biti besplatan.

– Biće organizovan i veliki broj interesantnih izložbi, koncerata, dečjih predstava u pozorištima „Duško Radović” i „Boško Buha”. Pozivam Beograđane i goste Beograda da dođu i posete sve ove sjajne kulturne manifestacije, da uzmu učešća i da svi zajedno i ove godine uživamo u „Danima Beograda”– rekao je Andreja Mladenović.