utorak, 16. april 2019.

Nikodijević: Slavimo „Dane Beograda” i sećamo se burne istorije našeg grada

Manifestacija „Dani Beograda” održava se 17. put i ona nam ponovo na svojevrstan način pokazuje koliko je naš grad imao burnu istoriju na koju smo ponosni, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević gostujući na RTS-u.

On je podsetio da je Beograd bio jedno vreme i keltski, rimski, otomanski, austrougarski, kao i da se puno velikih događaja desilo na prostoru današnje prestonice. 

– Za motive obeležavanja su uzeta dva važna događaja iz istorije grada Beograda. Prvo, to je 878. godina kada je prvi put u pismu pape Jovana VIII pomenuto slovensko ime Beograda, ali i 19. april 1867. godine, kada se smatra da je naš grad oslobođen od otomanske vlasti i kada je knezu Mihailu Obrenoviću na Kalemegdanu Ali Riza-paša predao ključeve grada Beograda – istakao je Nikodijević.

On je ponovio da je Beograd raskrsnica puteva Istoka i Zapada i zato na neki način predstavlja centar Evrope. 

– Trudimo se da od 16. do 19. aprila, u okviru obeležavanja „Dana Beograda”, organizujemo veliki broj različitih događaja, programa, poseta muzejima, manifestacija, javnih vođenja, koncerata, dečjih predstava i izložbi koje će biti besplatne i dospupne građanima da bi se bolje upoznali sa istorijom i kulturom svoga grada. Centralni događaj je koncert „April u Beogradu” na Kalemegdanu kod Spomenika pobedniku, kada će se čuti najlepše pesme o Beogradu. Zbog velikog broja programa izdali smo i brošuru koja omogućava građanima da vide satnicu događaja – najavio je Nikodijević i dodao da se dodeljuje Nagrada grada Beograda za dostignuća u više od 20 oblasti.

Predsednik Skupštine grada je naglasio da komisije sačinjavaju eminentni stručnjaci i akademici i najavio da će danas na svečanoj sednici Skupštine grada biti proglašeni dobitnici ove nagrade za 2018. godinu. 

On je posebno istakao da je Beograd jedna metropola koja privlači veliki broj turista, koji iz godine u godinu raste. Takođe, raste i broj hotela koji se otvaraju u našem gradu, poboljšava se turistička i kulturna ponuda, a to se ogleda i u budžetu grada jer je turizam najviše rastuća ekonomska grana.  

– Ono što grad Beograd čini posebnim, to su njegovi ljudi i sa tim se slažu svi turisti i gosti Beograda i zbog toga mu se uvek ponovo vraćaju – zaključio je Nikodijević.