utorak, 16. april 2019.

Sedam i po decenija od savezničkog bombardovanja porodilišta – gradonačelnik Radojičić odao počast žrtvama

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić položio je danas venac na spomen-ploču žrtvama savezničkog bombardovanja u znak poštovanja i sećanja na majke, bebe i sve ljude koji su poginuli 16. aprila 1944. godine u zgradi tadašnjeg porodilišta, a danas Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata. Vence su položile i rektorka Univerziteta u Beogradu prof. dr Ivanka Popović i v.d. direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata dr Marija Obradović.  

Gradonačelnik je podsetio na ovu veliku tragediju koja se desila pre 75 godina, kada su stradale 22 porodilje sa isto toliko dece, kao i na desetine zdravstvenih radnika i rođaka koji su bili u poseti.

– Naša je dužnost da ih ne zaboravimo i da podsećamo na taj užasni događaj. Pominje se i danas da tokom istorije nismo bili na pravoj strani, ali nam je često teško da shvatimo gde smo pogrešili. Ovo je jedan od takvih apsurdnih i tragičnih primera, gde smo bili žrtve saveznika i prijatelja. Zato se moramo sećati ove tragedije, skrećući pažnju čitavom svetu da se to nikome nikada više ne ponovi – istakao je Radojičić.

Marija Obradović je navela da je ovo jedan od momenata kada je zakazao ljudski razum i kada se pokazao sav besmisao rata. 

Ivanka Popović navela je da je naša obaveza i sveta dužnost da ne zaboravimo šta se desilo i da treba da se gleda i u budućnost, naglašavajući važnost saradnje univerziteta, studentske poliklinike i Grada Beograda. Treba da činimo sve što možemo da nove generacije dobiju što bolje uslove kako za studiranje tako i za života, poručila je Popovićeva. 

Zvanično je saopšteno da su saveznici gađali nemačke vojne objekte, ali su pogođena porodilišta, dečja skloništa, bolnice, domovi sa porodicama okupljenim u svečanom raspoloženju oko domaće trpeze, slaveći Hristovo Vaskrsenje. 

Uprkos velikom razaranju i uništenju mladih života u prošlosti, zgrada Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata obnovljena je pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, a devedesetih godina dobila je identičan izgled kao kada je bila sazidana. U njoj danas, sa mnogo entuzijazma i elana, kao simbol napretka i prosperiteta, radi 170 medicinskih i drugih radnika koji brinu o zdravlju oko 120.000 studenata Uiverziteta u Beogradu.