petak, 19. april 2019.

„Eko kviz” u Beogradu dobio svoje pobednike

Finale pete sezone takmičenja „Eko kviz” na kome učestvuju učenici od petog do osmog razreda beogradskih osnovnih škola, održano je danas u Centru za kulturu „Vlada Divljan” uz prisustvo više od 400 dece, nastavnika i gostiju, koji su bodrili ekipe osnovnih škola, saopšteno je iz JKP „Gradska čistoća”.

Ovo takmičenje  u znanju o ekologiji, reciklaži i pravilnom odlaganju otpada organizovalo je „Gradska čistoća” a učestvovali su učenici osnovnih škola „Đura Jakšić”, „Živomir Savković”, „Svetozar Marković” i „Ljuba Nenadović”.

U konkurenciji od 45 osnovnih škola, koliko se takmičilo ove godine, pobedila je ekipa OŠ „Živomir Savković”.

Za osvojeno prvo mesto svaki učenik iz ekipe dobio je vaučere za kupovinu sportske opreme, u iznosu od 20.000 dinara, za drugo osvojeno mesto 17.000 dinara, za treće 13.500 dinara i za četvrto mesto 10.000 dinara. Pobednički tim će predstavljati Beograd u polufinalu republičkog takmičenja „Eko kviz” 10. maja u Sokobanji, gde će se nadmetati sa vršnjacima iz 20 gradova Srbije.

Direktor preduzeća „Gradska čistoća” Marko Popadić rekao je da je kviz autorski projekat tima zaposlenih u „Gradskoj čistoći“ na čelu sa zamenikom gradonačelnika Beograda Goranom Vasićem i da je za samo pet godina ovaj kviz priznat u celoj zemlji, ali i regionu.

–U prvoj godini u kvizu je učestvovalo samo osam škola iz Beograda, a ove godine „Eko kviz“ se organizuje u 20 gradova i više od 150 osnovnih škola, što je zaista izuzetan uspeh i veoma smo ponosni što je jedna ovakva ideja potekla upravo iz našeg preduzeća i proširila se celom Srbijom. Broj zainteresovanih gradova širom Srbije se stalno povećava, a molbe za saradnju stižu i iz Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, tako da sam siguran da će od naredne godine „Eko kviz” dobiti i regionalni karakter – rekao je Popadić.

On je podsetio da je cilj ovog edukativnog, ali i zabavnog takmičenja  podizanje nivoa svesti osnovaca o važnosti ekološkog bontona i usvajanje lepih i korisnih navika i istakao da takmičari iz godine u godinu pokazuju sve bolje znanje i sve veće interesovanje.

–Dokaz za to je i činjenica da je da je autorski tim „Eko kviza” i dobitnik Nagrade grada Beograda za doprinos zaštiti životne sredine za 2018. godinu, a prvi put u istoriji ovo priznanje je dodeljeno jednom gradskom preduzeću – rekao je Popadić.

Projekat i organizaciju su podržali Skupština grada Beograda, Ministarstvo zaštite životne sredine, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda, kao i mnoge lokalne samouprave.