subota, 20. april 2019.

Vesić: Renomirana agencija „Mudis” ocenila povoljno kreditni rejting Beograda, što je dokaz naše dobre ekonomske politike

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je renomirana američka agencija za kreditni rejting „Mudis” objavila 10. aprila 2019. godine procenu kreditnog rejtinga Beograda koja je veoma povoljna za naš grad i pokazuje da se on uspešno ekonomski oporavlja od bankrota u koji ga je dovela prethodna vlast 2013. godine i da se ekonomski uspešno razvija.

Vesić je rekao da periodični izveštaj agencije za kreditni rejting „Mudis” ocenjuje kreditni profil grada Beograda (Ba3) ocenom da odražava zdrav operativni učinak i povećani kapacitet samofinansiranja, kao i poboljšanu i zadovoljavajuću poziciju likvidnosti.

– Rejting uzima u obzir i dalje relativno visoku stopu zaduženosti grada zbog duga od 1,2 milijarde evra koji je ostavio prethodni gradonačelnik, ali agencija „Mudis” konstatuje da nivo zaduženosti Beograda opada i konstatuje da je naš grad središte srpske nacionalne privrede – istakao je zamenik gradonačelnika.

Goran Vesić je rekao da agencija „Mudis” konstatuje da „kreditni izazovi obuhvataju visoke potrebe grada za investicijama”. 

– Rukovodstvo grada je svesno da su za razvoj našeg grad neophodne nove investicije i zato poslednje tri godine, svake godine izdajemo građevinske dozvole za preko milion kvadrata i veoma smo otvoreni za investicije – rekao je Vesić i dodao da je zato nezaposlenost u Beogradu danas ispod deset odsto, a pre samo šest godina bila je skoro 24 odsto.

Prema njegovim rečima, agencija „Mudis” je u svom izveštaju konstatovala da postoji velika verovatnoća da grad Beograd dobije izuzetnu podršku Vlade Srbije (Ba3), što je potvrda politike predsednika Vučića koji uvek pomaže rad svih lokalnih samouprava, ali najviše Beograd koji ostvaruje 40 odsto srpskog bruto domaćeg proizvoda.

Vesić je konstatovao da izveštaj američke agencije za kreditni rejting potvrđuje da se u Beogradu vodi domaćinska i odgovorna ekonomska politika zbog koje se naš grad uspešno razvija.