ponedeljak, 22. april 2019.

Gradonačelnik Radojičić na Svečanoj akademiji povodom Dana Banjaluke

Povodom Dana Banjaluke, koji se danas obeležava nizom svečanih događaja u glavnom gradu Republike Srpske, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić na poziv gradonačelnika ovog grada Igora Radojičića, prisustvovaće večeras Svečanoj akademiji u Banjskom dvoru, na kojoj će biti uručene aprilske nagrade najistaknutijim pojedincima.

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić istakao je tim povodom da je Banjaluka na današnji dan izborila slobodu i da stanovnici ovog grada imaju razloga da budu ponosni na istoriju svog grada.

– Čestitam svim Banjalučanima dan njihovog grada. Imao sam prilike da razgovaram sa stanovnicima Banjaluke i da osetim njihovo gostoprimstvo i prijatnost. Zahvalio bih Gradu Banjaluci, na čelu sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem, na pozivu da budem gost ove tradicionalne svečanosti. Ovaj datum, 22. april, budi ponos u građanima Banjaluke, jer je na današnji dan pre 74  godine, oslobodivši se od fašizma u Drugom svetskom ratu, Banjaluka postala slobodan grad s velikim potencijalom za daljim napredovanjem, ponajviše industrijskim razvitkom, koji je odmah nakon oslobođenja od fašizma ovaj grad i doživeo – naveo je gradonačelnik Beograda.

– Ovde sam da u ime Grada Beograda podelim radost s našim narodom koji živi sa ove strane Drine, ali i da prenesem poruku kao gradonačelnik Beograda da će Grad Beograd, kao i matica Srbija, uvek biti uz svoje sunarodnike i pomoći im u svim bitnim segmentima za razvoj. Bitno je da u ovim turbulentim vremenima shvatamo važnost povezivanja i zajedništva sa našim sunarodnicima. Beograd i Banjaluka gradovi su pobratimi. Nastavljamo razmenu iskustava u raznim oblastima od kulture do komunalnih rešenja i nadamo se nastavku plodonosne saradnje u budućnosti – poručio je Zoran Radojičić.

Obeležavanju Dana Banjaluke prisustvovaće delegacije iz 15 gradova iz okruženja i regiona, kao i delegacije iz Rusije i Ukrajine.