utorak, 23. april 2019.

Grad Beograd zaključio ugovor za pružanje usluge ličnog pratioca deteta

Grad Beograd je obezbedio uslove za neometano pružanje usluge ličnog pratioca dece i mladih sa smetnjama u razvoju koja su uključena u vaspitno-obrazovni sistem. Usluga lični pratilac deteta pruža se kontinuirano i bez prekida, sredstva su obezbeđena i za narednu školsku godinu, a ugovor je zaključen do 31. avgusta 2020. godine, saopšteno je danas iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

– Grad Beograd je na ovaj način pokazao odgovoran odnos prema socijalno ugroženim i marginalizovanim društvenim grupama kojima je podrška potrebna. Ova usluga ima za cilj da pruži neophodnu pomoć, kako deci i mladima sa smetnjama u razvoju da nesmetano pohađaju školske aktivnosti i postepeno razvijaju samostalnost tako i njihovim porodicama. Kada je Grad Beograd započeo sa obezbeđivanjem predmetne usluge 2014. godine, broj korisnika bio je svega 40. U skladu sa osnovnim potrebama dece sa smetnjama u razvoju i mogućnostima budžeta grada, broj korisnika ove usluge se sukcesivno povećavao i u ovom trenutku obuhvaćeno je 400 dece i mladih sa smetnjama u razvoju, odnosno 10 puta više nego na početku –  rekla je Nataša Stanisavljević.

Prema njenim rečima, usluga lični pratilac deteta samo je jedna od mera podrške deci i mladima sa smetnjama u razvoju. Usluga lični pratilac deteta ima za cilj pružanje odgovarajuće individualne, praktične podrške detetu radi uključivanja u redovno školovanje i aktivnosti u zajednici, u cilju uspostavljanja što većeg nivoa samostalnosti. Deca i mladi na ovaj način imaju priliku da pohađaju vrtić, odnosno školu, uz adekvatnu podršku, a njihovi roditelji mogućnost da pronađu zaposlenje jer više nisu u obavezi da svoje dete svakodnevno dovode i odvode iz škole. Usluga je u potpunosti finansirana od Grada Beograda i roditelji ne izdvajaju nikakva sredstva.  

U skladu sa propisima, lični pratilac pruža podršku detetu u kretanju, održavanju lične higijene, hranjenju, oblačenju i komunikaciji sa drugima, pripremi knjiga i opreme za vrtić, kao i pomoć u zajednici, što uključuje pomoć u korišćenju gradskog prevoza, kretanju, odlasku na mesta za provođenje slobodnog vremena, uključujući kulturne ili sportske aktivnosti i druge servisne podrške.

Grad će nastaviti sa odgovornom socijalnom politikom usmerenom ka unapređenju položaja osoba sa invaliditetom,  razvijanjem postojećih prava i usluga, ali i uvođenjem novih.