utorak, 23. april 2019.

Dobrom komunikacijom do lakšeg zapošljavanja osoba sa invaliditetom

Članovi Gradskog veća Dragomir Petronijević i Elena Bilić prisustvovali su danas u Starom dvoru tribini „Zajedničkim snagama do posla”, koju su organizovali Grad Beograd i Udruženje osoba sa invaliditetom Beograda.

Tribini, koja je za cilj imala što bolju informisanost potencijalnih poslodavaca o mogućnostima za zaposlenje osoba sa invaliditetom, prisustvovali su predstavnici gradskih komunalnih i javnih preduzeća, privatni preduzetnici, kao i predstavnici Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Nacionalne službe za zapošljavanje i predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović.

Član Gradskog veća i predsednik gradskog Saveta za zapošljavanje Dragomir Petronijević istakao je da je za današnji bolji položaj osoba sa invaliditetom zaslužna dobra komunikacija među svim zainteresovanim subjektima.

– Svi smo saglasni da je zakon koji tretira položaj osoba sa invaliditetom dobar, ali moramo nastaviti zajednički da radimo kako bi se on što bolje primenjivao u praksi. Zato su ovde i gradski sekretarijati i naša preduzeća kako bi zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje mogli da otvorimo što više mogućnosti za osobe sa invaliditetom. Još 2014. godine, počev od zgrade Direkcije za građevinsko zemljište, počeli smo sa prilagođavanjem prostorija za osobe sa invaliditetom, a u okviru Saveta za zapošljavanje iz godine u godinu povećavamo broj obuka, naročito u oblasti IT sektora. Ovo je jedan od načina na koji to radimo, a osnova je direktna komunikacija jer tako svi zajedno naučimo nešto novo. Naš cilj je da smanjimo nezaposlenost u svim oblastima, a to sa uspehom činimo i kada su u pitanju naši sugrađani sa invaliditetom – kazao je Dragomir Petronijević.

Predsednica Udruženja osoba sa invaliditetom Beograda Gordana Pušara istakla je da je 25 pozvanih poslodavaca danas informisano o programima koje nudi Nacionalna služba za zapošljavanje.

– Želimo da obavestimo potencijalne poslodavce kako mogu da zaposle osobe sa invaliditetom. Kako zakon propisuje da se na 25 zaposlenih osoba primi i jedna osoba sa invaliditetom, mi smatramo da poslodavce treba da uverimo da smo i mi korisni članovi društva i da imamo šta da ponudimo. Kao primer dobre prakse možemo navesti JKP „Beograd-put” gde imamo veoma dobru saradnju, a podrška gradskog Saveta za zapošljavanje po svim pitanjima koja se odnose na ovu populaciju doprinela je da položaj osoba sa invaliditetom u Beogradu bude mnogo bolji nego ranije. Ono što nam je od velike važnosti jeste to da informišemo sve poslodavce na pravi način i da smanjimo predrasude i barijere koje sprečavaju mnoge radno sposobne osobe sa invaliditetom da nađu zaposlenje – istakla je Gordana Pušara.