utorak, 23. april 2019.

Vesić najavio 35. Beogradski džez festival

Jubilarni Beogradski džez festival, koji se od 22. do 27 oktobra održava pod sloganom „Džez svetkovina”, imaće 30 koncerata i isto toliko pratećih programa, najavio je danas predsednik Odbora festivala i zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

On je, na konferenciji za novinare u Domu omladine, istakao da će ovogodišnji festival trajati šest dana – jedan dan duže u odnosu na prethodne, da će imati veći budžet za 30 odsto, a samim tim i kvalitetniji program. 

– Festival je deo naše tradicije i iz godine u godinu okuplja sve više poklonika džeza, posebno mlađe generacije. Prošle godine manifestaciju je posetilo oko 8.000 ljubitenja ovog zvuka, a politika Odbora festivala je da se cene karata bitnije ne menjaju, što će biti slučaj i ove godine. Festival ima obrazovnu funkciju jer povoljne cene karata omogućavaju da ga poseti široka publika, posebno mlađa, koja je postala prepoznatljiv deo manifestacije i kod nas i u svetu –  ukazao je Vesić. 

Pošto je reč o jubilarnom festivalu, Vesić je najavio mogućnost dodatnog programa. 

– Zaista mislim da ova godišnjica zaslužuje da imamo poseban koncert van ponuđenog programa, koji bi se dodatno finansirao, a na čemu radi i Odbor džez festivala. Takođe sam razgovarao i sa gradonačelnikom Novog Sada kako bi se jedan od programa festivala izmestio i u taj grad. Složni smo da je vreme da Beogradski džez festival izađe iz prestonice, jer on jeste beogradski, ali i najznačajniji srpski džez festial. Nešto slično je uradio i Beogradski festival igre, što se pokazalo kao dobra odluka – ukazao je Vesić i najavio širenje festivala i na druge srpske gradove. 

Vršilac dužnosti gradskog sekretara za kulturu Ivan Karl dodao je da Grad Beograd podržava i stvara uslove za dalje unapređenje i razvoj ovog festivala. 

– Ovogodišnji slogan festivala je prikladan i poklapa se sa jubilarnim 35. izdanjem jer je džez svetkovina koja zahteva pažnju kada se sluša, a posebno kada se bira – zaključio je Karl. 

Beogradski džez festival se organizuje od 1971. godine, podsetio je Nenad Dragović, vršilac dužnosti direktora Doma omladine Beograda. On je zahvalio Gradu Beogradu, pokrovitelju džez festivala, kao i predsedniku Odbora festivala Goranu Vesiću, jer se trudi da obezbedi što veću materijalnu sigurnost, kao temelj na kom počiva festival. 

Umetnički direktor festivala Vojislav Pantić izrazio je uverenje da će ovogodišnja jubilarna manifestacija biti najjača kada je reč o programu posle obnavljanja festivala 2005. godine. On je istakao da je kompletirano oko 80 odsto programa, kao i da je cilj bio da se u ovoj jubilarnoj godini osvrnemo na bogatu istoriju festivala, kao i da se nastavi sa sloganom od obnove festivala, odnosno gledanja u današnjicu i budućnost džeza. 

Program u Kombank dvorani otvara Mingus Big Band, inače nastavljači zvuka Čarlsa Mingusa, koji je nastupio na nultom Beogradskom džez festivalu 1970. godine, najavio je Pantić. On je ukazao da je to prvi američki veliki orkestar na Beogradskom džez festivalu još od 1990. godine. Takođe, na festivalu će po treći put nastupiti saksofonista i flautista Čarls Lojd (Charles Lloud), koji je, prema Pantiću, živa ikona džeza i jedan od najvećih lidera i improvizatora svih vremena. 

Na konferenciji je govorio i mladi saksofonista, kompozitor i učesnik festivala Rastko Obradović, kao i Dejan Ilijić, koji će nastupiti u Domu omladine 30. aprila na Svetski dan džeza. 

Organizatori su najavili da se prvi paketi ulaznica za jubilarni festival mogu naći u prodaji po promotivnim cenama.