četvrtak, 25. april 2019.

Potpisani ugovori o nabavci 244 nova autobusa za GSP „Beograd”

Zamenik gradonačelnika Beograda prisustvovao je danas potpisivanju dva ugovora  o isporuci 244 solo niskopodna autobusa koje je JKP GSP „Beograd” potpisalo sa turskom kompanijom BMC iz Izmira i kineskom kompanijom „Higer” iz grada Sudžou.

Događaju su prisustvovali i gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, direktor Odeljenja za inostrano tržište firme „Higer” Jiang Haifeng i zastupnik ove firme u Srbiji Aleksandar Tomašević.

Prvi ugovor o isporuci 70 novih niskopodnih solo autobusa proizvođača BMC potpisali su v.d. direktora GSP „Beograd” Radiša Momčilović, direktor firme MNP „Promet” Nenad Filipović i zastupnici Lizing kuće „S-Leasing d.o.o.” (deo Erste grupacije u Srbiji) Bojan Vračević i Vuk Vučević. Drugi ugovor o isporuci 174 nova niskopodna solo autobusa potpisali su Radiša Momčilović i zamenik direktora Odeljenja za inostrano tržište kompanije „Higer” Zhang Hui. 

Vesić je istakao da je današnji dan veliki za Grad Beograd i javni prevoz, jer su potpisana dva ugovora na osnovu kojih će grad i gradsko saobraćajno preduzeće dobiti u narednih pet meseci 244 nova autobusa.

– Ovo je najveća pojedinačna nabavka autobusa koja je realizovana u poslednjih nekoliko decenija u našem gradu. Veoma sam zadovoljan što sam svoje obećanje koje sam dao predstavnicima sindikata i radnicima gradskog preduzeća održao i da će ove godine GSP obnoviti svoj vozni park – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je naglasio da se prilikom ove nabavke insistiralo da autobusi budu dostavljeni što pre, s obzirom na stanje u kome se nalazi ovo preduzeće. 

– Ugovor je podeljen u dve partije. U prvoj se navodi da će 70 autobusa turske kompanije biti isporučeno u roku od 60 dana i stizaće sukcesivno. Drugi ugovor koji navodi 174 nova autobusa kineske kompanije biće isporučena sukcesivno u roku od 160 dana – rekao je Vesić i dodao da se nada da će većina ovih autobusa biti na beogradskim ulicama do septembra. 

Vesić je rekao da je imao sastanak sa kineskom kompanijom „Jin Long” koja je kupila „Ikarbus”. Ova kompanija će proizvoditi električne autobuse i nastaviti proizvodnju dizel autobusa. 

– Dogovor koji smo postigli jeste da Grad Beograd do kraja godine kupi 50 zglobnih autobusa od „Ikarbusa”, a plan je da u prva dva meseca sledeće godine kupimo još 50 zglobnih i 30 električnih autobusa, kako bismo osim jedne zelene električne linije, imali još jednu liniju 31 koja će biti samo sa električnim autobusima – najavio je zamenik gradonačelnika. 

On je rekao da ukupno 100 zglobnih i 30 električnih autobusa od „Ikarbusa” znači da će u ovom periodu sledeće godine, zajedno sa ovom nabavkom, na ulicama grada biti 374 nova autobusa.

– Posebno smo ponosni na to što ćemo u periodu od godinu dana imati skoro 400 novih autobusa, što se nije dogodilo poslednjih nekoliko decenija. Mi ćemo nastaviti da ulažemo u ovo preduzeće, ali je neophodno da se sprovede kampanja da prodaja karata bude povećana – rekao je Vesić. 

Prema njegovim rečima, od 700 hiljada zaposlenih, trenutno njih 114 hiljada kupuje mesečne karte, a kada bi još 100 hiljada ljudi u Beogradu kupovalo mesečnu kartu, svake godine mogli bismo da kupimo 168 novih autobusa.

– Ugovori su veliki iskorak za Grad Beograd i prvi put smo posle 2013. godine uzeli kredit u iznosu od 35 miliona evra, od čega je ova nabavka realizovana. U međuvremenu vraćeno je 600 miliona evra duga koji je napravila prethodna vlast. Ovaj kredit je pametna investicija i investiran je u veoma važnu stvar za naš grad. Ove godine planiramo da vratimo 38 miliona evra zaostalog kredita iz budžeta grada – rekao je on i dodao da je sve u skladu sa fiskalnom politikom grada.

Radiša Momčilović rekao je da nabavka novih autobusa ima strateški značaj jer će se stvoriti uslovi da to preduzeće u narednom periodu ostvaruje znatno više kilometara u saobraćaju, odnosno znatno veći prihod od osnovne delatnosti. 

– Naše preduzeće od 1. januara ima novi model ugovora sa osnivačem, prema kome naš prihod isključivo zavisi od broja ostvarenih kilometara u saobraćaju – rekao je on i istakao je da će novim autobusima biti značajno poboljšan kvalitet prevozne usluge u gradu, te da će samim tim i korisnici javnog prevoza biti zadovoljniji.

Bojan Vračević rekao je da je zadovoljstvo biti partner u projektima koji doprinose poboljšanju kvaliteta života građana Beograda i cele Srbije.

– Ovo je sigurno jedan od takvih projekata. Čestitam Gradu Beogradu na novim autobusima i nadam se da ćemo imati prilike još da sarađujemo na zadovoljstvo građana – rekao je Vračević.

Zhang Hui je rekao da je firma „Higer” jedan od najvećih proizvođača autobusa u svetu i da ima 5.000 zaposlenih, te da je čast što su odabrani za nabavku autobusa za GSP „Beograd”.

– Daćemo sve od sebe da obezbedimo najbolje moguće autobuse za građane Beograda –istakao je Hui.