četvrtak, 9. maj 2019.

Vesić: Marš „Besmrtni puk” sećanje na naše slavne pretke i borbu protiv fašizma

Povodom 9. maja, Dana slobode, zamenik gradonačelnika Goran Vesić položio je venac na Spomenik oslobodiocima Beograda i predvodio marš „Besmrtni puk”, koji se četvrtu godinu zaredom održao u našem glavnom gradu i čime je odata počast svim žrtvama u borbi protiv fašizma. Vence su položili i ministri u Vladi Srbije Nenad Popović i Zoran Đorđević, predsednik Odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov i predsednik Odbora za socijalna pitanja Valerij Rjazanski, ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, te predstavnici ambasada Kazahstana, Azerbejdžana, Belorusije, Ukrajine, SUBNOR-a, Ruskog doma i brojni drugi poštovaoci. 

Marš „Besmrtni puk”, koji se kretao trasom od Ruzveltove ulice do Starog dvora, okupio je ove godine više hiljada građana, predstavnika republičke i gradske vlasti, potomke i poštovaoce boraca Velikog otadžbinskog rata.

Goran Vesić je tim povodom izjavio da Beograd danas s ponosom slavi Dan pobede nad fašizmom i dan kada je „slobodoljubivo čovečanstvo odnelo pobedu nad najvećim zlom”.

On je podsetio da su Srbija i Rusija dale najveće žrtve u borbi protiv fašizma.

– Pokret „Besmrtni puk” nastao je 2011. godine u Rusiji, u gradu Tomsku, kada je marširalo pet hiljada ljudi, dok je prošle godine marširalo više od dvanaest milona ljudi u četrdeset zemalja širom sveta. Beograd se pokretu priključio pre četiri godine kada je Skupština grada dala svoju podršku, a ove godine podršku je dala i Republika Srbija. Nama je mestu u maršu i puku jer smo ga zaslužili krvlju – rekao je Vesić.

On je dodao da će grad sledeće godine uputiti zvaničan predlog Ministarstvu prosvete da svakog 9. maja prvi čas u školama počne sećanjem na borbu protiv fašizma.

– Marš „Besmrtnog puka”, kao i svi datumi koji se obeležavaju u znak sećanja na pobede u Drugom svetskom ratu, važni su kako bismo se odupreli pokušajima revizije istorije. Nažalost, poslednjih decenija u svetu sve su aktivniji oni koji misle da mogu da promene istoriju i koji tvrde da su žrtve agresori, a agresori žrtve. Samo ako se sećamo svih užasa fašizma i svih onih koji su pali u borbi protiv fašizma sprečićemo svaki pokušaj revizije fašizma – istakao je Vesić.

Ovim maršom sećamo se svih naših slavnih predaka, koji su dali svoje živote, ali i naše istorije i svega što je Srbija dala u borbi protiv najvećeg zla u istoriji čovečanstva, poručio je Vesić. 

Ministar Popović se osvrnuo na ideale prošlosti na kojima su zasnovane naša sadašnjost i budućnost – a to su sloboda i nezavisna otadžbina. 

– Herojstvo naših predaka večno nadahnjuje i pokreće svaku novu generaciju. Deveti maj je dan kada su Srbija i Rusija zajedno pobedile nacizam, najveću neman 20. veka. S ponosom se sećamo naših predaka koji su junački dali svoje živote da bismo mi danas živeli mirno i bezbedno – rekao je Popović.

On je izrazio zahvalnost Gradu Beogradu, koji je četiri godine vredno pomagao, kako je naveo, „narodnu i patriotsku akciju”, kao i prijateljima iz Rusije. 

Ministar Đorđević je istakao da je ovaj dan veličanstven za Srbiju.

– Država je ove godine stala iza manifestacije i želimo da svake godine organizacija bude pod pokroviteljstvom države. Ove godine održava se u dvanaest gradova u Srbiji i verujem da će ih sledeće godine biti još više. Verujem i da naši mladi neće zaboraviti sve one koji su dali svoj život za našu zemlju, nemamo pravo na to – poručio je Đorđević.

Na čelu „Besmrtnog puka” nošena je zastava koju je ministar Đorđević doneo iz Rusije i predao je zameniku gradonačelnika, a građani su nosili i fotografije svojih predaka koji su učestvovali i stradali u borbama tokom Drugog svetskog rata, srpske i ruske zastave. 

Na platou ispred Skupštine grada upriličen je koncert koji organizuju Ruski dom, Grad Beograd i Vlada Grada Moskve, a manifestacija se završava projekcijom filma „Balkanska međa”.